Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je u Beogradu razgovarao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o predstojećoj rundi dijaloga u Briselu i političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, s posebnim osvrtom na tenzije u četiri opštine na Severu.

Petković je saopštio da je na sastanku izrazio zabrinutost zbog svakodnevnog institucionalnog i “svakog drugog” nasilja koje nad srpskim stanovništvom sprovodi režim iz Prištine.

“Izrazio sam zabrinutost i zbog nerazumnih, jednostranih akcija albanskih političara koje prete da ugroze mir, posebno u svetlu pokušaja da nasilno preuzmu opštine na severu Kosova i Metohiji, ali i pokušaja protivpravne eksproprijacije i otimanja srpske zemlje, do jednostranog raspuštanja Upravljačkog tima za Zajednicu srpskih opština (ZSO)”, napisao je Petković na svom nalogu na Instagramu.

On je dodao da Beograd ne želi i ne povlači poteze koji mogu da da dovedu do tenzija i novih kriza na terenu i da će nastaviti da čuva mir i stabilnost kao “najveće vrednosti”.

“Jedina odgovornost za izazivanje kriza jeste na Prištini. Uprkos svim izazovima, sačuvaćemo naš narod na Kosovu i Metohiji”, naveo je Petković na Instagramu.