Petković je, kako se navodi u saopštenju, prilikom obilaska porodice Šarić u Orahovcu, kojoj je kancelarija donirala opremu za proizvodnju vina, rekao da Srbija vodi računa i o svim drugim porodicama na tom prostoru i da posebno ulaže u poljoprivredu.

„Ali i da naši ljudi ovde redovno primaju plate, da funkcionišu sve institucije, da dajemo socijalna primanja i činimo apsolutno sve da naš narod opstane u ovoj enklavi. Trudićemo se zajedno sa našom crkvom da ovde opstanemo i učinimo koliko god je to moguće da bolji život bude ovde i za porodicu Šarić, ali i za sve naše Srbe koji žive i u Orahovcu i u Velikoj Hoči“, naveo je Petković.

On je kazao da su u tom kraju 1998. i 1999. godine u tri meseca stradala 84 lica srpske nacionalnosti.

„Vi koji ovde živite u multietničkoj sredini dobro znate kroz šta prolazite i da je upravo mir ono što je preko potrebno, bezbednost vam je preko potrebna da bismo mogli da govorimo o budućnosti, da vaša deca kao i sva druga naša deca mogu normalno da stasavaju, da idu u škole, da mogu da se osećaju svoji na svom“, rekao je.

Petković je, piše u saopštenju, dvodnevnu posetu Kosovu nastavio polaganjem venaca na Spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima, a potom obilaskom Dečanske vinice u Velikoj Hoči i nekoliko srpskih porodica u tom mestu.