Petković je povodom nove runde Briselskog dijaloga Beograda i Prištine, najavio da će se pre obraćanja gradjanima, Vučić u nedelju u 11 časova u Beogradu sastati sa predstavnicima kosovskih Srba.

„Predsednik će se obratiti javnosti u nedelju u 13.30 časova jer ne može da se pomiri s tim da imamo sukobe na Kosovu i Metohiji. Zato danonoćno radi na iznalaženju rešenja“, kazao je Petković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Komentarišući jučerašnje razgovore u Briselu, Petković je ocenio da je dan bio „izuzetno težak“ ali i da su posrednici EU kao i specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar, bili „vrlo korektni“ i da su „jasno videli“ da je pokretanje pitanja ličnih karata „otvaranje jedne nevažne teme kad treba da se razgovora o Zajednici srpskih opština i energetici“.

„Ne možemo reći da je bio uspešan ali smo dali sve od sebe da se izborimo za mir i za mogućnost postizanja kompromisnog rešenja. To su nam priznali i brojni predstavnici medjunarodne zajednice koji su jasno uvideli koliko je Beograd bio konstruktivan“, kazao je Petković.

Naveo je da je delegacija Beograda juče iznela dva predloga kada je reč o slobodi kretanja uoči 1. septembra i najave Prištine o uvodjenju reciprociteta.

„Prvi predlog se odnosio na lične karte, bili smo spremni da prihvatimo sporazum o slobodi kretanja iz jula 2011. kog su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri. Taj dogovor nije dobar jer se u njemu pominje priznavanje kosovskih ličnih karata i dozvola. Prvi put se tim sporazumom uvode tablice takozvane Republike Kosovo, prvi put je ograničeno trajanje statusno-neutralnih KS tablica“, rekao je Petković.

Dodao je da je Beograd bio spreman da prihvati da se gradjanima sa prebivalištem u centralnoj Srbiji na administrativnim prelazima izdaje ulazno-izlazni dokument, ali da to ne važi za Srbe sa Kosova.

„Niko nema pravo njima da ukida srpsku ličnu kartu“, naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Govoreći o registarskim tablicama, Petković je kazao da je delegacija Beograda predložila da svi vlasnici vozila sa KM tablicama obave preregistraciju na statusno-neutralne KS tablice, ali da je Kurti to „kategorički odbio“.