On je za Betu rekao da su pijačni prodavci u utorak imali sastanak u Ministarstvu finansija i da sa drugim ministarstvima aktivno rade na rešenjima koja bi trebalo da naslede privremeno rešenje o odlaganju uvodjenja fiskalnih kasa na pijace.

“Sa drugim ministarstvima radimo na unapredjenju pijačne delatnosti i na rešenjima kako pijaca može uopšte da preživi”, rekao je Praštalo.

Na pitanje da li udruženja pijačnih prodavaca imaju neke predloge za Ministarstvo, rekao je da oni ne odustaju od svojih zahteva i da u okviru pregovora rade na nalaženju najboljih rešenja za pijačne prodavce.

Podsetio je da je glavni razlog za proteste tokom marta i aprila ove godine bila “iznenadna odluka Ministarstva da se pijace fiskalizuju i da pijace nisu bile spremne za to”.

“Ostavljamo za sada odluku na Ministarstvu finansija, da oni prvi izadju sa nekim rešenjem i informacijama. Ne bi bilo fer da to mi prvi uradimo, a za sada smo optimisti”, rekao je Praštalo.

Po njegovim procenama, pijačnih prodavaca u Srbiji ima “bar 50.000”, a problem je u tome kako stvoriti optimalne uslove da bi svi bili registrovani i da bi država mogla da naplati porez.

“To je potrebno da bi pijaca preživela konkurentsku utakmicu s ostalima. Naš najveći problem je konstantan pad prometa na pijacama u Srbiji koji se uočava već 15-20 godina. Prosek godina ljudi koji se bave pijačnom prodajom je konstantno u rastu što znači da ovo nije atraktivna grana privrede”, rekao je on.

Dodao je da su kupci uličnih prodavaca uglavnom penzioneri koji su sada, kada je visoka inflacija, najugroženiji pa je zbog toga pao i promet.

Istakao je da su pijačni prodavci zahvalni Ministarstvu finansija na odluci da odloži uvodjenje fiskalizacije na pijace, “koja je privremeno spasla pijačne prodavce”.

Zakon o fiskalizaciji se primenjuje od 1. januara ove godine, a proširio je broj trgovaca obaveznih da izdaju fiskalne račune.

Pijačni prodavci su u toku marta i aprila ove godine protestovali nekoliko puta, nezadovoljni Zakonom koji je propisivao da od 1. maja i oni moraju da izdaju fiskalne račune, a potom je doneta odluka da pijačni prodavci do 1. januara 2023. godine budu izuzeti iz sistema fiskalizacije “dok se ne nadje najadekvatnije rešenje” kojeg još nema.