Pike je u podkastu prošlog novembra koristio uvredljiv izraz na portugalskom, kada je komentarisao incident izmedju Hamiltona i vozača Red Bula Maksa Verstapena, koji se dogodio u prvom krugu prošlogodišnje trke za Veliku nagradu Velike Britanije.

Pike je tada diskriminatorskim izrazom pomenuo boju kože Luisa Hamiltona, a ti komentari pojavili su se na društvenim mrežama na godišnjicu te trke.

„Ono što sam rekao bilo je loše smišljeno i ne branim se, ali želim da pojasnim da je izraz koji koji sam iskoristio bio onaj koji se široko i istorijski koristio kolokvijalno u brazilskom portugalskom, sinonim za ‘momak’ ili ‘osoba’ i da nikada nisam imao nameru da uvredim“, rekao je Pike.

„Nikada ne bih iskoristio reč za koju me optužuju u nekim prevodima. Prevod u nekim medijima koji sada kruži društvenim mrežama nije tačan. Diskriminaciji nema mesta ni u Formuli 1 ni u društvu i sa zadovoljstvom mogu da pojasnim moja razmišljanja u tom pogledu“, dodao je 69-godišnji Brazilac.

Brazilski pisac Paolo Koeljo podržao je Hamiltona u utorak na društvenim mrežama.

„Dragi Luise. Pike je trenutno vozač najgoreg predsednika u našoj istoriji. Njegove rasističke izjave pokazuju očajničku potrebu da se vrati na scenu. Izvinjavam se u ime brazilskog naroda, koji te poštuje u voli“, naveo je Koeljo.

Izjavu Nelsona Pikea osudili su rukovodstvo Formule 1, ekipa Mercedes, Medjunarodna automobilska federacija (FIA), Ferari i Meklaren, kao i brojni vozači pojedinačno.

Ekipa Red Bul, čiji je vozač Maks Verstapen partner Pikeovoj ćerki Keli, nije se oglasila.