Na molbu da prokomentariše neke kritike da je ton u izveštajima iz ovogodišnjeg paketa proširenja kada je reč o vladavini prava ublažen, Pisonero je istakla da se „prioriteti EU na Zapadnom Balkanu u punoj meri odražavaju u izveštajima koji imaju za cilj da ohrabre region u sprovodjenju različitih reformskih procesa“ i da je „proširenje i dalje proces zasnovan na zaslugama“.

„Vladavina prava je temelj evropskih vrednosti i osnovni uslov u procesu pridruživanja“, rekla je Pisonero.

Ona je podsetila da je Evropska komisija prošle godine usvojila revidiranu metodologiju proširenja koja je fundamentalne reforme, posebno vladavinu prava, postavila u još većoj meri u središte procesa i angažovanja EU.

Kako je istakla, procena napretka zemalja na reformskom putu ka EU predmet je dugog i temeljnog procesa a konačnu odluku donosi koledž komesara, što je bio slučaj i sa ovogodišnjim izveštajima.

„Evropska komisija je snažno posvećena unapredjenju procesa pristupanja Zapadnog Balkana i nastavićemo da podržavamo svih šest partnera u ključnim političkim, institucionalnim, društvenim i ekonomskim reformama za napredak na putu ka EU“, navela je Pisonero.

„Fokus na osnovnim (vrednostima) je dodatno ojačan novom metodologijom, što se reflektovalo u našim izveštajima“, rekla je Pisonero.

Prema njenim rečima, izveštaji su zasnovani na „inputima“ iz različitih izvora, uključujući doprinose vlasti, članica EU, izveštaje Evropskog parlamenta i informacije medjunarodnih organizacija i lokalnih organizacija civilnog društva.

Kako je dodala, članice EU bile su aktivno uključene i konsultovane tokom procesa, davale su doprinos i ekspertizu, uključujući preko svojih ambasada na terenu.

„Opet, glavni cilj izveštaja je da ohrabrimo zemlje naše partnere da nastave da napreduju sa neophodnim reformama koje ih približavaju EU, koje su pre svega u interesu ljudi“, zaključila je Pisonero.   //