Portal, pozivajući se na finansijski izveštaj Agencije za privredne registre (APR), navodi da je ta firma osnovana 2018. godine sa jednim zaposlenim i da je tako poslovala sve do 2021. godine kada je, uoči dobijanja posla od 1,5 miliona evra, ostala bez i tog jednog radnika.

To plaćanje je, kako navodi Pištaljka, odobrio i Upravni odbor RTS-a na istoj sednici na kojoj je kritikovao praksu da zaposleni na javnom servisu rade i za privatne produkcije od kojih RTS kupuje programski sadržaj.

Iako je Upravni odbor odobrio firmi “Atena” novac za tu seriju, u programu poslovanja RTS-a za ovu godinu navodi se da seriju radi izvršna produkcija “Blu baterflaj”.

U toj firmi je urednica u RTS-u Aneta Ivanović direktor i suvlasnik (sa 30 odsto vlasništva), a po poslednjem objavljenom finansijskom izveštaju za 2021. godinu ima tri zaposlena.

Pištaljka dodaje da “Atena” nije usamljen primer, jer RTS za realizaciju serije “Sveto kraljevstvo” plaća firmi “Blekbuk”, koja takođe nema zaposlenih, a taj nastavak serije “Nemanjići”, koju je RTS radio samostalno, u planovima za prošlu i ovu godinu budžetiran je sa ukupno 1,39 miliona evra.

U sedam firmi koje angažuju RTS-ove zaposlene da kreiraju zabavne emisije i za koje im javni servis odobrava budžete ukupne vrednosti 3,5 miliona evra radi 27 ljudi.

RTS sa više od 2.500 zaposlenih u svojoj produkciji proizvodi šest emisija zabavne redakcije, navodi Pištaljka, od kojih “Slagalica” i “Šarenica” spadaju u najgledanije na javnom servisu.