Na skupu je bilo 37 kompanija iz Srbije, dok su u B2B razgovorima učestvovale 22 firme iz sektora metaloprerade, mašinogradnje, automobilske industrije koje su svoju ponudu predstavile menadžmentu četiri nemačke kompanije, saopštila je PKS.

U okviru obuke razgovarano je o promociji srpskih kompanija na B2B događajima, o poslovanju sa nemačkim firmama i šta one očekuju od svojih dobavljača, kao i o primeni digitalnih rešenja u proizvodnji i principima zelene ekonomije.

Kao prednost srpskih kompanija istaknuta je fleksibilnosti malih i srednjih firmi, koja čine više od 95 odsto domaće privrede, i njihovo prilagođavanje na promene.

Ukazano je da ove firme stalno rade na podizanju svojih kapaciteta, spremne su da uče, prate savremene trendove poslovanja i ulažu u razvoj poslovanja, kako bi odgovorile na promene u tražnji dobavljača i inostranih partnera.

Pozitivna iskustva kompanija koje već posluju u Srbiji najbolja su preporuka za nemačke i kompanije iz drugih zemalja, koje su zainteresovane za tržište Srbije, ističe se u saopštenju PKS.

Nemačke firme koje su u poseti Srbiji sutra će obići proizvodne pogone nekoliko domaćih proizvođača.

Od 2017. godine u razgovorima sa nemačkim kompanijama učestvovalo je 167 srpskih i 12 kompanija iz Nemačke.

Nemačka je glavni spoljnotrgovinski partner Srbije i vodeće izvozno tržište, kao i jedan od najvećih investitora. Od 2010. godine bilo oko tri milijarde evra investicija iz Nemačke u Srbiju, mahom u prerađivačku industriju, autoindustriju, uključujući proizvodnju autodelova, zatim, hemijsku i prehrambenu industriju.