On je najavio da će Eliksir grupa raditi i studiju izvodljivosti za izgradnju zajedničke fabrike fosforne kiseline u Egiptu po Eliksirovoj tehnologiji.

Čvršće povezivanje Eliksira sa egipatskom nacionalnom rudarskom kompanijom, po njegovim rečima, dugoročno bi obezbedilo stabilno snabdevanje domaćeg tržišta i poljoprivrednika.

„Mi smo našim egipatskim prijateljima predstavili naš ‘nou-hau’ (know-how), oni su zadovoljni dokle je Eliksir stigao u znanju i tehnologijima i žele to znanje da primene kod njih, jer naša kompanija izvozi svoje proizvode u 85 zemalja sveta i ima fabrike fosforne kiseline“, rekao je Popović.

Egipatska komopanija MPCO ima pravo na ekspoloataciju 70 odsto ukupnih rezervi nalaziša rude fosfata u Egiptu.

„Posao koji je kompanija Eliksir dogovorila sa egipatskim partnerom, i to samo četiri meseca posle prve posete Egiptu u organizaciji PKS najbolji je dokaz da ogromni potencijali saradnje privreda Srbije i Egipta, osim u oblasti povećanja trgovinske razmene, postoje i u sferi investicija i zajedničkih ulaganja, kako ovde i tako i na egipatskom tržištu“, rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

On je naglasio da je to potvrda da Srbija ima kompanije sposobne ne samo da investiraju van granica svoje zemlje, već i da kroz zajedničke projekte svoje znanje i najsavremenije tehnologije prenesu partnerima u inostranstvu.

„Osim u uspostavljanju kontakata i umrežavanju naših poslovnih zajednica, na podršku Privredne komore Srbije, srpske i egipatske firme moći će da računaju u svim fazama realizacije dogovorenih projekata“, rekao je Čadež.