Trivunac je na predstavljanju izveštaja Evropske komisije o Srbiji predstavnicima privrede i poslovnih udruženja u Privrednoj komori Srbije rekao da je to “rezultat lakšeg izdavanja gradjevinskih dozvola, registracije imovine, jednostavnijeg plaćanja poreza i zaštite manjinskih akcionara u kompanijama”, saopšteno je iz PKS.

“Izgradnja snažne privrede sposobne da se nosi sa konkurencijom na jedinstvenom i velikom tržištu Evropske unije značajna je dimenzija u procesu evropskih integracija. Očekuje nas dalji rad na lakšem pristupu finansiranja za mala i srednja preduzeća, ulaganje u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, prilagodjavanje obrazovanja i obuka sa potrebama tržišta rada, na čemu PКS aktivno radi kao predlagač i učesnik u dualnom obrazovanju”, rekao je Trivunac.
Prema njegovim rečima, ekonomsko-investicioni plan EU za zapadni Balkan, vredan devet milijardi evra, značajno će pospešiti dugoročan privredni oporavak regiona u svim sektorima privrede.

Trivunac je dodao da je “poseban fokus poslovne zajednice na Кlasteru 2, koji je ključan za pripremu Srbije za zahteve unutrašnjeg tržišta EU i od velike je važnosti za ranu integraciju i razvoj zajedničkog regionalnog tržišta”.

Unutar Кlastera 2 otvorena su četiri poglavlja: Sloboda kretanja kapitala, Javne nabavke, Intelektualna svojina i Finansijske usluge.

Trivunac je naveo da je “važna preporuka Evropske komisije da je Srbija spremna za otvaranje svih poglavlja u okviru Кlastera 3, koji se odnosi na inkluzivni rast i konkurentnost kao i Кlastera 4, koji se tiče Zelene agende, digitalizacije i održive povezanosti”.

Predstavljanju izveštaja Evropske komisije privrednicima prisustvovali su i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre.