„U skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju, PKS dostavila je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Plan za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje za školsku 2022/2023. godinu, a konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja doneće resorno ministarstvo objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem aprila 2022. godine“, objasnila je rukovodilac Centra PKS za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Mirjana Kovačević.

Ona je podsetila da je PKS godinama unazad, prepoznata kao jedan od ključnih aktera u procesu dualnog obrazovanja, s obzirom da se nova metodologija upisa u srednje škole bazira na potrebama privrede.

„U tom smislu, zadatak PKS i regionalnih komora jeste da sagleda realne potrebe privrede i da zastupa njene interese u vezi sa upisom obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja“, dodala je Kovačević.

Za narednu školsku godinu, kako je istaknuto, za realizaciju po dualnom modelu biće spremno 67 dualnih obrazovnih profila od kojih je 14 novih medju kojima su elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, turistički tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista, tehničar za bezbednost železničkih pruga i drugi.

Dualno obrazovanje je najzastupljenije u sektorima metalske i mašinske, posebno auto industrije, zatim prehrambene, tekstilne, drvne industrije, kao i gradjevinarstva, turizma i ugostiteljstva, trgovine i saobraćaja – logistika i špedicija, avio saobraćaj.

Privreda najviše traži profile bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade, ali su potrebni i trgovci, kao i kuvari i konobari.

Traženi su i tehničari mehatronike, tehničari za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, kao i mehaničari motornih vozila.

Po dualnom modelu u Srbiji trenutno se obrazuje 8.000 učenika u 150 srednjih škola i 700 kompanija.

Za ovaj vid školovanja prilagodjena su 53 obrazovna profila (24 trogodišnja i 29 četvorogodišnjih), koja pokrivaju sve privredne sektore.

Iz PKS su istakli da su benefiti dualnog obrazovanja poslodavce višestruki.

Objašnjeno je da poslodavci koji imaju učenike u dualnom obrazovanju neće imati potrebu da prilikom zapošljavanja novih radnika izdvajaju znatna sredstva za organizovanje dodatnih obuka ovih radnika, jer buduće zaposlene mogu odabrati medju učenicima koji su učenjem kroz rad u njihovim objektima već stekli potrebna stručna znanja i veštine.

Na taj način se smanjuju troškovi selekcije novih kadrova i skraćuje se vreme uvodjenja u posao novog radnika, objavila je PKS.