Privredna komora Srbije će 4. aprila organizovati stručni skup na kojem će biti predstavljena analiza nelegalnog internet tržišta dijetetskih suplemenata.

„Problem nelegalnog prometa dijetetskih suplemenata ne brine samo nas. I daleko razvijenije zemlje, preko svojih regulatornih agencija, redovno upozoravaju korisnike da budu izuzetno obazrivi prilikom upotrebe bilo kog dijetetskog suplementa“, kazala je sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PКS Mirjana Vučićević.

Upozorila je da kupovinom dijetetskih suplemenata koji nisu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja, bilo u nelegalnim radnjama ili putem interneta, korisnici rizikuju da kupe nebezbedne, nekontrolisane, pa čak i dijetetske suplemente sa nedozvoljenim supstancama, čime mogu ozbiljno da ugroze svoje zdravlje.

„Nelegalno tržište suplemenata predstavlja, pored zdravstvenog rizika za stanovništvo, i značajnu sivu zonu i nelojalnu konkurenciju legalnim proizvođačima i distributerima koji obezbeđuju prihod u Srbiji, dok je budžet države zbog neplaćenog poreza oštećen za više stotina miliona dinara“, rekla je Vučićević.

U legalnom prometu suplemenata iz Srbije prošle godine izvoz ovih proizvoda vredeo je 35,7 miliona dolara, dok su uvezeni dodaci ishrani za 71,2 miliona dolara.

U apotekama je prošle godine prodato dijetetskih suplementa za 229,5 miliona evra. To je rast od oko 11 odsto u odnosu na 2021. a u poređenju sa 2018. rast je 95 odsto.

Dijetetski suplementi proizvedeni u Srbiji najviše se izvoze u zemlje regiona – 90 odsto izvoza ide u BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju, a uvozi se najviše iz Nemačke, Italije, Poljske, SAD, Velike Britanije i Slovenije – 56 oosto ukupnog uvoza suplemenata.