PKS je u dnevnom pregledu stanja u srpskoj privredi u kontekstu krize u Ukrajini, objavila da su predsednik PKS Marko Čadež, premijerka Ana Brnabić i resorni ministri razgovarali o problemima u proizvodnji rebrastog čelika i čelične armature.

Kako je objašnjeno, glavni problem je nedostatak metalnog otpada jer trenutno sakupljači otpada u Srbiji gomilaju zalihe što stvara probleme firmama za proizvodnju gradjevinskog materijala u kojoj je sirovina metalni otpad.

U dnevnom pregledu PKS je navela i da je sukob u Ukrajini doveo je do globalnog poremećaja tržišta hemikalija neophodnih za proizvodnju cementa, prvenstveno gvoždje-sulfata i rastvora uree.

Istaknuto je da u cementarama u Srbiji postoje zalihe za šest meseci.

Cementare su potrebe za ugljem i naftnim koksom, od oko 14 miliona evra, podmirivale 50 odsto uvozom iz Rusije.

Zbog toga, kako je navedeno, Vlada Srbije na predlog PKS ubrzano radi na hitnom uskladjivanju s propisima EU o korišćenju alternativnih goriva.

Održano je nekoliko sastanaka i očekuju se rešenja koja će omogućiti nesmetanu proizvodnju cementa u Srbiji, objavila je PKS i dodala da su tržišta sa kojih je moguće da se uvezu kameni, mrki ugalj i koks – Grčka, Madjarska, Rumunija i SAD.

PKS je objavila i da kompanije iz sektora metalske i elektro industrije imaju problema u funkcionisanju.

Situacija se usložnjava u automobilskoj industriji jer, kako je navedeno, postoje informacije da već sada nekoliko kompanija u Srbiji ima problem u organizaciji proizvodnje zbog nedostataka sirovina.

Ocenjeno je i da je problem sa sirovinama, kao što su čelični limovi, cevi i profil, postao alarmantan.

Cena čelika se drastično uvećala, a trgovci su prestali ili usporili sa prodajom, čime je direktno ugrožena realizacija ugovorenih poslova kompanije u oblasti metaloprerade i mašinogradnje, navela je PKS.