To je, kako je istaknuto, danas potvrdjeno na Samitu trojice lidera u Tirani potpisivanjem šest trilateralnih i bilateralnih sporazuma čija primena treba da unapredi poslovanje u regionu i ubrza protok ljudi, kapitala, usluga, robe.

Svojim potpisima garanciju i podršku da će dogovoreno i potpisano zaživeti u praksi dali su predsednik Srbije Alesandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

“Odgovor politike je ono što je privreda želela i to je zaista pravi dijalog. Danas imamo konkretna rešenja koja štede vreme i novac, i naše privrede čine konkurentnijim na globalnom tržištu. U naredna tri meseca zaživeće zajedničko tržište rada i jedinstvena radna dozvola”, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Privrednici očekuju da će se prve koristi dogovora u okviru inicijative Otvoreni Balkan vrlo brzo pokazati na terenu kroz primenu usaglašenih fitosanitarnih, veterinarskih i drugih sertifikata čime će se smanjiti troškovi poslovanja, a unaprediti konkurentnost kompanija.
“MK grupa, kao jedna od vodećih investicionih grupacija u Jugoistočnoj Evropi, podržava sve inicijative čiji je cilj uspostavljanje olakšica u kretanju robe, uvozu i izvozu, kao i smanjenje barijera prilikom poslovanja”, izjavio je direktor kompanije MK Agriculture Miloš Mijović.

Ocenio je da je agrar jedan od najznačajnijih faktora povezivanja privreda regiona i najavio nastavak ulaganja u savremenu i pametnu poljoprivredu kroz digitalizaciju i inovacije.

“Region se promoviše kao jedinstvena investiciona destinacija, kompanije nam postaju konkurentnije na evropskom i globalnom tržištu, dobijamo jedinstveno tržište radne snage, medjusobno priznavanje AEO autorizacija, kao i jedinstven fitosanitarni i veterinarski sistem provere i brži protok robe na granicama uz rad 24 časa”, rekao je direktor Milšpeda u Albaniji Marko Divljan.

Menadžer projekata za nova tržišta u kompaniji Delta agrar Slobodan Reljić kazao je da ta kompanija uvozi dosta voća i povrća iz Albanije i da će usaglašeni sertifikati znatno pojednostaviti i pojeftiniti ceo proces.

“Kao uvoznici dužni smo da za svaki proizvod koji uvozimo u Srbiju uradimo analizu da je zdravstveno ispravan nakon čega može u promet. Te analize nisu jeftine i olakšice koje donose potpisani sporazumu znatno će smanjiti troškove”, objasnio je Reljić.

Jedinstvene radne dozvole, kako je dodao, omogućiće zapošljavanje radnika iz regiona uz dobre dnevnice, podsećajući da su angažovali radnike iz Indije.

U Tirani su potpisani Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije gradjana Zapadnog Balkana i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje.

Vlada Srbije i Savet ministara Albanije potpisali su sporazum o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), a takav dokument poptisali su Vlada Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije.

Na marginama samita je potpisan Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.