Industrijalci su predstavili Deklaraciju belgijskom premijeru Aleksandru De Кroou i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, tokom Evropskog samita industrije, održanog u prostorijama najveće belgijske hemijske kompanije BASF u Antverpenu.

“Danas donesena Antverpenska deklaracija predstavlja prekretnicu EU u oblikovanju njene budućnosti. Identifikovane su pojave koje su dovele do pada industrijske proizvodnje i predložene su mere za njihovo suzbijanje. Deklaracija je, ustvari, predloženi akcioni plan, čijom bi se realizacijom povećala konkurentnost evropske industrije i vratila industrija EU na mesto koje joj pripada”, rekao je sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PКS Dragan Stevanović.

Kako je ocenio, uspeh ove deklaracije u praksi je od velikog značaja i za privredu Srbije, koja od ukupnog izvoza 64 odsto robe plasira na tržište EU.

Osnovne industrije u Evropi se bore sa istorijskim izazovima, kao što su pad potražnje i proizvodnje i zastoj investicija… Zato, predstavnici industrije traže odlučnu akciju za stvaranje uslova za snažniju privredu Evrope: da se postavi Zelena agenda u fokus Stategije Evrope 2024-2029, značajnije uključe javne finansije u Fond za čiste tehnologije i Evropa učini globalnim i konkurentnim snabdevačem energije, navela je PKS u saopštenju.

Takođe, traži se rad na razvoju infrastrukture koja je Evropi potrebna, i povećanje nezavisnosti u snabdevanju sirovinama u EU. Zatim, da se podrži razvoj proizvoda cirkularne ekonomije koji imaju nultu ili nisku emisiju ugljenika, oživi i poboljša funkcionisanje jedinstvenog tržišta, učini efikasnijim okvir za razvoj inovacija i unapredi proces donošenja zakona i postizanje rezultata.