Na sednici Odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda ukazano je da su cene energenata, hrane za životinje, mineralnih djubriva, zaštitinih sredstava i transporta, višestruko uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije i odnedavno ukrajinske krize, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda.

Privrednici predlažu da se preispitaju zalihe kukuruza i svih žitarica i uljarica neophodnih za proizvodnju hrane za životinje i utvrde potrebne količine za domaće tržište.
Takodje traže da se intenzivnije radi na smirivanju cena, da se smanje stope PDV-a na sve proizvode koji se koriste u ishrani životinja i podstakne rešavanje akciza za energente koji se koriste u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i uspostavi sistem prioritetnog pristupa robnim rezervama kukuruza kako bi se stabilizovala stočarska proizvodnja, navodi s eu saopštenju PKS.

Po podacima zvanične statistike, na kraju prošle godine broj goveda u odnosu na kraj 2020. dodatno je opao za tri odsto, svinja za gotovo četiri odsto, koza za 3,6 procenata, dok je neznatno povećan ukupan broj ovaca i živine.

U poslednje tri godine manji je ukupan broj goveda za 38.000, svinja za 115.000, živine za 430 hiljada komada, dok je broj ovaca uvećan za deset hiljada.

U proizvodnji mesa poslednje tri godine nema većih odstupanja, ali se s kraja prošle i početkom ove godine beleži pad u proizvodnji mesa za 9,3 odsto, mlečnih proizvoda 15 odsto, ribe za trećinu, hrane za životinje gotovo 15 procenata, dok je rast proizvodnje zabeležen kod pilećeg mesa za tri odsto.

Pad u proizvodnji sirovog mleka u poslednje tri godine je 2,4 odsto.