Na ovom forumu okupilo se više od 80 srpskih i iranskih privrednika i predstavnika poslovnih asocijacija, a predstavnici privreda i vlada dveju država usaglasili su se da odlični politički odnosi daju zeleno svetlo boljoj privrednoj saradnji, saopštila je PKS.
„Naša privreda je otvorena za nove poslove sa iranskim partnerima, dobri politički odnosi i pozitivna iskustva u poslovanju snažan su impuls novoj stranici naše ekonomske saradnje“, rekao je direktor Sektora za strateške analize i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.

On je naglasio da veliki broj srpskih privrednika koji već posluje sa Iranom želi da poboljša i nadje nove kanale komunikacije i rada, što će doprineti ekonomskom razvoju obe zemlje, „posebno u aktuelnim kriznim vremenima“.

„Veliki broj učesnika poslovnog foruma znak je odlučnosti dveju zemalja da medjusobno više saradjuju i iskoriste raspoložive kapacitete i potencijale“, ocenio je direktor Organizacije za promociju trgovine Irana Alireza Pejman-Pak.

On je naveo da su ekonomije Zapadnog Balkana i Bliskog istoka „veoma živahne“ i da bi bilo dobro da udruže snage kako bi se pojačala stabilnost zemalja ovih regija.

Istakao je da Iran, iako je pod sankcijama, ostvaruje značajne rezultate u spoljnotrgovinskoj saradnji i da spoljna trgovinska razmena Irana iznosi oko 120 milijardi dolara.

Učesnici foruma su istakli da su glavni izazovi u saradnji dve zemlje platni promet, carinske procedure i nepostajanje sveobuhvatne baze informacija, kao i da treba intenzivno raditi na njihovom prevazilaženju.

Najavljeno je da će posle formiranja nove vlade Srbije biti imenovan kopredsedavajući Mešovitog komiteta za ekononmsku saradnju Srbije i Irana i da će naredni sastanak biti održan u Teheranu.

U okviru foruma održane su prezentacije ekonomskih i investicionih potencijala Srbije i Irana, kao i bilateralni sastanci privrednika.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prošle godine spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa Iranom iznosila je 50,8 miliona dolara, što je povećanje od 115,2 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Iransku privredu karakteriše značajan naftni sektor, u manjem obimu razvijen poljoprivredni sektor i sektor usluga. U proizvodnom sektoru, najznačajnija je automobilska, gradjevinska, tekstilna industrija i IT sektor.

Iran je druga zemlja na svetu po rezervama prirodnog gasa i medju prve četiri sa najviše naftnih rezervi. Posle nafte i naftnih derivata, koji čine oko 80 izvoza, automobilska industrija predstavlja takodje važan deo privrede.

Ta zemlja sa oko 80 miliona stanovnika značajan je izvoznik hemijskih i petrohemijskih proizvoda, voća i tepiha. Prva je na svetu u proizvodnji šafrana i pistaća, drugi u proizvodnji urmi. Peti je svetski proizvodjač cementa, a osmi rude gvoždja.