Kako je navedeno u saopštenju, posebno se ističe optimizam anketiranih iz oblasti elektronskih komunikacija, gde čak 78 odsto očekuje rast prometa, a veću neizvesnost očekuju ispitanici iz sektora turizma, gde polovina ispitanika predvidja pad prometa u četvrtom kvartalu.

Što se tiče kretanja izvoza, privrednici pokazuju izraženi optimizam – 36 odsto očekuje rast medjukvartalnog izvoza, dok polovina očekuje nepromenjen nivo izvoza.

Od ukupnog broja ispitanika koji su realizovali uvoz u trećem kvartalu ove godine, što je polovina ukupnog broja anketiranih, povećan ili isti obim uvoza imalo je 81 odsto uvoznika. Za poslednje tromesečje ove godine, 86 odsto njih očekuje isti ili povećan uvoz.

Dodato je i da su očekivanja privrednika u pogledu ulaganja u četvrtom kvartalu pozitivna, što pokazuje podatak da 83 odsto ispitanika planira povećan ili isti obim investicija u odnosu na treći kvartal ove godine.

Kao i u prethodnim istraživanjima, ispitane kompanije planiraju da u narednom periodu najviše ulažu u uvoznu opremu, a potom u gradjevinske objekte i zemljište i domaću opremu.

Kako je saopšteno, u trećem kvartalu 2021. godine zaposlenost je bila stabilna, imajući u vidu da je 87 posto anketiranih održalo ili povećalo broj radno angažovanih.

Zaposlenost je smanjena kod 13 odsto anketiranih, a u poslednjem tromesečju ove godine 92 odsto anketiranih preduzeća ne očekuje smanjenje broja radnika.

Anketa PKS o poslovnoj aktivnosti privrede realizovana je na uzorku od 1.275 privrednih subjekata koji zapošljavaju gotovo 270.000 radnika.

//