Izvoznu ponudu predstaviće kompanije “Meneks” iz Kruševca, “Ekoagri Serbia” iz Bele Crkve, “Master fud” iz Užica, “Frutoga” iz Prokuplja, “Medino” iz Krnjeva, “BMD”, “Drenovac” i “Jugotrejd” iz Arilja, “Organik frut trejd” iz Šapca, “ITN grup” iz Beograda, “Agro-bis” iz Blaca i “ES komerc” iz Prijepolja.

“Posetiocima i potencijalnim poslovnim partnerima naše kompanije ponudiće širok asortiman proizvoda od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća i povrća, voćnih pirea, sušenih pečuraka, do proizvoda od žitarica, organskih testenina, voćnih namaza i organskog meda”, navela je u saopštenju PKS.

Bojana Lalović iz Centra za organizaciju sajmova PKS kazala je da su srpski izlagači u prethodnih nekoliko meseci bili posvećeni pripremi za nastup na tom sajmu, uz podršku PKS i Švajcarskog programa za promociju izvoza (SIPPO).

“Fokus priprema za nastup bio je na održivosti i promociji održive proizvodnje. Kompanije su stekle uvid u sve segmente proizvodnog procesa u globalnim lancima snabdevanja, od pripreme sirovine do pakovanja za koje su zainteresovani inostrani kupci”, navela je Lalović.

Na Nacionalnom štandu, kako je dodala, biće organizovano više događaja pod nazivom “Partnerstvo za održivost”, koji će biti prilika da se ugoste partneri i kupci iz Skandinavije, Švajcarske i Nemačke, i da srpski organski proizvođači promovišu proizvode.

Lalović je navela da će to biti prilika i da se nauči više iz iskustava lidera održivosti, kao što su skandinavske zemlje.

BIOFACH je najveći svetski sajam u oblasti organske proizvodnje, a organizovan je pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije pokreta organske poljoprivrede (IFOAM), čiji je član i PKS.