Ovi projekti, kao što su mobilne bolnice, najsavremenija saobraćajna signalizacija i putna zaštitna oprema, uskoro će biti predstavljeni i poslovnoj zajednici Egipta, saopštila je PKS.

Kako je istaknuto, gotove mobilne bolnice sa kompletnom infrastrukturom predstavljaju inovaciju i budućnost u sektoru zdravstva i unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga, a efikasno mogu da odgovore na savremene izazove sa kojima se svet suočava.

Egipatskim privrednicima je predstavnjen projekat “WorldWide Hospitals”, koji obuhvata ove mobilne bolnice, a prva bolnica već je u izgradnji u Pančevu.

Za ovakve bolnice već su zainteresovane Holandija, neke zemlje Mediterana i Indonezija, a egipatski privrednici ocenjuju da inovacije ovoga tipa predstavljaju vrhunski tehnološki napredak i unapređenje kvaliteta zdravstva.

Srpske kompanije takođe mogu da ponude kvalitetna i primenljiva rešenja u oblasti saobraćaja, kao što su inovativna saobraćajna signalizacija, zaština oprema, kao i drugi projekti u oblasti opremanja puteva, saopštila je PKS.

Kako je navedeno, o sve intezivnijim ekonomskim odnosima Srbije i Egipta govori i saradnja dve domaće kompanije “Eliksir grupe” i “Sigme” sa egipatskim partnerima.

“Eliksir grupa” dogovorila je saradnju sa vodećom egipatskom kompanijom za eksploataciju i istraživanje rude fosfata “Misr Phosphate Company” (MPCO), koja podrazumeva zajedničke aktivnosti, počev od eksploatacije novih rudnih polja u oblasti Crvenog mora, preko razmene znanja i tehnologija do izgradnje zajedničke fabrike u Egiptu.

Kompanija “Sigma” iz Crvenke potpisala je dva memoranduma o razumevanju sa kompanijama “Technical Chemical Laboratories” i “Rampex” iz Kaira sa kojima će u Egiptu osnovati zajedničko preduzeće za proizvodnju ekoloških dezinfekcionih sredstava.

“Sigma” će iz Srbije izvoziti njenu tehnologiju, a zajedničkim ulaganjem (joint venture) sa dve egipatske kompanije koje zapošljavaju 14.000 ljudi u tamošnjoj hemijskoj industriji, srpski proizvodi za dezinfekciju biće prisutni na tržištu celog afričkog kontinenta.