Pravo na žig na prvoj ovogodišnjoj sednici tog Saveta dobili su, kako je navedeno, proizvodi kompanija “Mivaka”, “Mini Pan” i “Mlekare Mihajlović”.
“Naše ‘Čuvarkuće’, osim po kvalitetu i domaćem poreklu, ističu se po društveno-odgovornom poslovanju, primeni ekoloških standarda i principima cirkularne ekonomije koja obuhvata obnovljivi, energetski efikasan ekonomski ciklus uz uštedu resursa i smanjenje emisija otpada”, rekao je sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Nenad Budimović.

“Mivaka”, kako je navedeno, proizvodi kvalitetne organske preparate, zasnovane na cirkularnoj ekonomiji, inovativnoj tehnologiji i ambalaži, a njena specifičnost se ogleda u energetskoj efikasnosti, smanjenju količine amonijaka, ugljen–dioksida, vlage vazduha, kao i regulaciji temperature u proizvodnim pogonima.

Zbog prisustva zeolita u proizvodima te firme, mikrotoksini su, kako je navedeno, svedeni na minimum, nema opasnosti širenja patogenih organizama, što u velikoj meri doprinosi očuvanju kvaliteta zemljišta, povećanju procenta humusa i zaštiti okoline.

Po rečima direktora “Mivake” Vasilija Šćepanovića, žig je obaveza i prestiž koji treba da traje generacijama.

“Dobijanjem prava na žig, obavezujemo se da se još više borimo na tržištu Srbije i regiona. Očekujemo da ćemo zajedno sa ‘Čuvarkućom’ pobediti u toj tržišnoj utakmici”, rekao je Šćepanović i najavio da će za znak konkurisati i sa svim proizvodima koji prodju strogu internu kontrolu kvaliteta referentnih kuća.

Direktor i vlasnik kompanije “Mini Pani” Gabor Kovač rekao je da su se za projekat prijavili, jer stvaraju kvalitetne proizvode koji zadovoljavaju kriterijume “Stvarano u Srbiji”.

“Dobijanje žiga je potvrda kvaliteta naših proizvoda i posebno nam je značajna u godini kada obeležavamo 20 godina postojanja naše kompanije i kada sumiramo rezultate i uspehe dosadašnjeg rada. Smatramo da će doprineti vidljivosti naših proizvoda na tržištu, boljoj prodaji i prepoznatljivosti kod potrošača”, rekao je Kovač.

Pravo na “Čuvarkuću” dobila je i paprika u pavlaci paraćinske “Mlekare Mihajlović” koja mesečno proizvodi oko 20 tona tog domaćeg proizvoda koji je omiljen kod potrošača.

“Žig ‘Čuvarkuća’ je dodatna potvrda da je naš proizvod stvaran domaćim radom i od naših resursa i doprineće boljoj promociji posebno u velikim trgovinskim lancima gde želimo da ih plasiramo”, rekao je komericijalni direktor u “Mlekari Mihajlović” Zoran Hadžić.

Pravo na žig dobijaju domaći proizvodi koji u sastavu imaju 80 odsto domaćih resursa i ispunjavaju propisane kriterijume kvaliteta, ekologije i marketinga. Za 1,5 godinu od kada je pokrenut projekat “Stvarano u Srbiji” žig ima oko 900 domaćih proizvoda.

PKS je istakla da su njen projekat “Stvarano u Srbiji” i žig “Čuvarkuća” omogućuju da se čuva ekonomija Srbije.