Akcionari Tesle u četvrtak su velikom većinom glasali za desetogodišnji plan plata Maska kojeg je kompanija u aprilu procenila na 44,9 milijardi dolara. Početkom godine je bilo i više, ali je vrednost akcija “Tesle” od tada opala za oko 25 odsto.

Mask je nagrađen zbog prekretnica koje uključuju podizanje “Tesline” tržišne vrednosti, prihoda i prihoda pre oporezivanja.

U januaru je isplatu po tom planu odbacio sudija iz Delavera koji je rekao da je proces odobravanja Maskovih plata “duboko pogrešan” jer Mask kontroliše Upravni odbor kompanije, te akcionari nisu u potpunosti obavešteni.

Ali kompanija je rekla da Mask zaslužuje toliku platu jer je “Teslu” pretvorio u najvrednijeg proizvođača električnih vozila na svetu, povećavši njegovu tržišnu vrednost za milijarde.

Mask ipak još neće dobiti pristup opcijama akcija koje su glavni deo njegove plate. Očekuje se da će “Tesla” tražiti od sudije da preispita svoju odluku zbog odluke akcionara, a ako to ne učini, kompanija će verovatno uložiti žalbu na presudu Vrhovnom sudu Delavera što bi moglo da potraje mesecima.

Bez obzira na ishod, Maskov paket – najveća nagrada generalnom direktoru neke američke kompanije na berzi, daleko je iznad onoga što je dato drugim izvršnim direktorima. 

Prosečna plata američkog generalnog direktora firmi uključenih u indeks Njujorške berze “S and P” je prošle godine iznosila 16,3 miliona dolara. Ako se to pomnoži sa 10 da bi se dobila 163 miliona dolara za deceniju rada, Maskova zarada je od toga veća 275 puta.

Po anketi AP-a najviše zarađuje Hok Tan, izvršni direktor kompanije za veštačku inteligenciju “Broadcom Inc”. Njegov paket koji se uglavnom sastoji od nagrada u akcijama, bio je procenjen na 162 miliona dolara na početku fiskalne 2023. godine. Zahvaljujući porastu cena akcija, “Broadcom” je u martu procenio Tanov platni paket, plus starije opcije koje još nije unovčio, na 767,7 miliona dolara. To je iznos koji će lako nadmašiti Maskov potencijalni priliv od 304 miliona akcija u vrednosti od skoro 45 milijardi dolara.

Drugi izvršni direktori na vrhu AP-ove liste su Vilijam Lensing iz kompanije “Fair Isaac Corp.” (66,3 miliona dolara), Tim Kuk iz “Apple Inc.” (63,2 miliona dolara), Hamid Moghadam iz “Prologis Inc.” (50,9 miliona dolara) i Ted Sarandos, ko-izvršni direktor kompanije “Netflix” (49,8 miliona dolara).

Tehnički, Mask nije dobio nikakvu platu prošle godine jer nije dobio nikakve opcije za akcije. Ali on će postati još bogatiji ako prođe njegov platni paket.

Teško je izračunati kolika bi bila Maskova godišnja plata prošle godine. Kompanija kaže da nije dobio ništa. Ali ako njegov kompenzacioni paket prođe kroz sud, njegova plata će biti u milijardama.

Prosečna godišnja plata zaposlenog u “Tesli” koji nije bio direktor, prošle godine je bila 45.811 dolara.