Tokom akcije pod nazivom “Ministarstvo je toksično” aktivisti su ocenili da u Srbiji postoji “sistemska nebriga za radnike i radnice i nedaće kojima su izlioženi”.

“Položaj radnika u Srbiji je zastrašujući. U Aleksincu je više od 150 radnika kompanije Magne otrovano na radnom mestu. Ali to nije bio incident koji se desio nenadano u jednom danu. To je incident koji se desio u dva navrata, gde je prvo otrovano više od 100, a potom i više od 50 radnika”, navela je portoparolka Solidarnosti Melanija Lojpur a prenela ta platforma.

Ocenila je da incident u aleksinačkoj fabrici pokazuje “zastrašujuću neodgovornost i bahatost kako poslodavca tako i države, odnosno nadležnih institucija”.

“Kako je inspekcija mogla dozvoliti da se rad u fabrici nakon prvog incidenta nastavi”, upitala je Lojpur.

Optužila je resornog ministra Nikolu Selakovića da “nije našao za shodno” da se obrati javnosti povodom poslednjih akcidenata niti da pokrene pravne mehanizme kako bi se ispitalo poslovanje i rad “bahatih poslodavaca i vlasnika kompanija”.

“Cela Srbija postaje stratište za nezaštićene radnike i njihove porodice. Kojim platama je moguće pravdati ovakav tretman radnika u Srbiji? Minimalcem od nešto više od 40.000 dinara? Položaj radnika urušen je u svim segmentima – nemamo nikakvu zaštitu na radnim mestima, sudovi i tužilaštva u zaštiti radnika i radničkih prava uopšte ne učestvuju niti kažnjavaju odgovorne”, navela je Lojpur.