Na Trgu Republike deca iz Predškolske ustanove “Dečiji dani” su s roditeljima i vaspitačima pustila plave balone u vazduh u znak podrške osobama s autizmom.

Tu manifestaciju je organizovalo Beogradsko udruženje za pomoć osobama s autizmom, a prisustvovala je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić koja je kazala da je zadatak društva da osobama sa autizmom omogući da pokažu koliko su posebne, izvrsne i talentovane – saopštio je njen kabinet.

Dan osoba sa autizmom Srbija je i ove godine dočekala bez Registra osoba sa smetnjama i bez zakona o roditelju-staratelju što roditeljima dece i sa autizmom stvara niz problema.

U Srbiji povodom Međunarodnog dana autizma do 7. aprila traje kampanja “Nedelja autizma” pod sloganom “Zvezda plava, zvezda prava!”.

Sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i u organizaciji Кlinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Udruženja roditelja dece s autizmom “Deca bez granica” i Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi “Well-being International”.

Cilj te kampanje koju su podržale mnoge organizacije i ličnosti iz sveta kulture i sporta je da skrene pažnju na probleme osoba s poremećajem iz spektra autizma i njihove porodice, kako bi se smanjila stigmatizacija i omogućila podrška da ostvare pun potencijal.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *