Glavni izvodjač radova je kineska državna kompanija Šandong haj spid (Shangdong Hi Speed Group) a podizvodajači će biti srpske firme.

Planirano je da prva od tri deonice bude završena do kraja 2023. a cela saobraćajnica do novembra 2024.

Na trasi saobraćajnice biće više od 20 mostova i nadvožnjaka, uključujući novi most preko Velike Morave.

Početku radova prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, ambasadorka Kine Čen Bo i predstavnici komapnije Šandong.

Vučić je rekao da je početak izgradnje Dunavskog koridora jedan od najvažnijih dogadjaja za Braničevski okrug koji je jedan od najvećih i najlepših u Srbiji.

“Decenijama nismo dovoljno pažnje poklanjali Požarevcu i svim okolnim opštinama i to se sada menja”, kazao je Vučić i najavio da će biti izgradjena i dva kraka brze saobraćajnica od Golupca – prema Brzoj Palanci i prema Kladovu i dalje prema Negotinu, kako bi istočna Srbija bila povezana sa Beogradom i Novim Sadom.

Izgradnjom i obnovom infrastrukture u tom delu Srbije stvaraju se, kako je istakao, bolji uslovi za privlačenje značajnih investitora, ali i dolazak većeg broja turista.

“Obezbedjujemo opstanak istočne Srbije i ovo je prilika da se pozovu ljudi iz inostanstva da razmišljaju o povratku u svoju zemlju”, rekao je Vučić.

Zahvalio je Šandongu što je ponudio više nego solidnu cenu za radove na Dunavskom koridoru.

Izvršni direktor Šandonga Meng Jan rekao je da ta kompanija učestvuje u značajanim infrastrukturnim projektima u Srbiji. Ona, istakao je, time doprinosi obnovi srpske privrede i jačanju saradnje Kine i Srbije.

Podsetio je da ta kompanija posluje u više od 100 zemalja, a u Srbiji je gradila saobraćajnice od Obrenovca do Ljiga i od Iverka do Lajkovca, gradila je Kineski kulturni centar u Beogradu i gradi garaže u glavnom gradu Srbije.

//