Kurti je na sednici Vlade rekao da je Kosovo primer demokratije u problematičnom regionu kao što je Balkan, samo zahvaljujući građanima Kosova.

“Vi ste ti koji niste dozvolili i nećete dozvoliti da zloupotreba vlasti ostane nekažnjena na Kosovu. Stoga ste vi ti koji zaslužujete čestitke i ujedno najsrdačniju zahvalnost za 15. godišnjicu ove demokratije. Ako u drugim zemljama institucije daju model, a građani pokušavaju da slede taj model, na našem Kosovu model daju građani, a mi – institucije smo ti koji moramo da se potrudimo da ih sledimo”, kazao je Kurti.

Najviši kosovski zvaničnici su zajedno sa albanskim predsednikom položili cveće na obelisk nestalih, ispred Skupštine Kosova, na grobove Ibrahima Rugove, Adema Demaćija, spomen kompleksu Adem Jašari u selu Prekaze u opštini Srbica i ispred obeliska “Heroinama”.

Svečana sednica kosovskog parlamenta biće održana posle svečanog koncerta Filharmonije Kosova u Skupštini.

Defile pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova i policije biće održan u centru Prištine, a posmatraće ga najviši kosovski zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora i građani.

Ispred Nacionalnog pozorišta u Prištini biće zapaljene 1.133 sveće, što je, prema zvaničnim podacima Prištine, broj ubijene dece tokom rata na Kosovu 1998-99. godine.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani prirediće prijem za najviše zvaničnike, poslanike, ministre, predstavnike diplomatskog kora i druge zvanice, dok će u prištinskoj hali sportova “Prvi oktobar” biti održan svečani “Koncert nezavisnosti”, u organizaciji Radio-televizije Kosova.

Manifestacije povodom Dana nezavisnosti Kosova danas će biti organizovane i u drugim kosovskim opštinama, a prijemi će biti priređeni i u diplomatskim predstavništvima.