{Video1:}

Na početku sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićemu Palati Srbija, Si je rekao da je “impresioniran i duboko dirnut” svečanom ceremonijom dočeka koja je u njegovu čast priređena u Beogradu.

“Mi smo svedoci da kineski narod posmatra srpski narod kao svoje čelične prijatelje, kao svoje najbolje prijatelje. Ovo je zaista obostrano i iskreno prijateljstvo. Postoji snažan osećaj prijateljskva i to pozdravljam i ovo je ostavilo na mene dubok utisak”, kazao je on.

On je dodao da je Srbija tokom njegove prve posete pre osam godina postala prvi strateški partner Kine u Evropi i da se nada da će i ova poseta biti tako plodonosna.

Posle sastanka u užem sastavu predsednici Kine i Srbije nastavljaju razgovor na plenarnom sastanku dve delegacije.

Predsednik Kine Si Đinping sinoć je doputovao u Beograd a svečani doček uz državne počasti priređen mu je jutros ispred Palate Srbija.

Uz 10 počasnih plotuna iz 10 artiljerijskih oruđa i intoniranje himni Srbije i Kine, Sija sa suprugom Peng Lijuen na crvenom tepihu dočekali su Vučić sa suprugom Tamarom, premijer Miloš Vučević sa članovima i potpredsednicima vlade i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Kineskog predsednika tokom posete Beogradu prati i delegacija koja broji oko 400 članova.