Načelnica dečijeg dispanzera u ovom gradu Vesna Despotović rekla je radiju Sto plus da se roditelji prvo javljaju izabranom lekaru, gde dobijaju uput za laboratoriju, a potom obavljaju i niz neophodnih specijalistickih pregleda.

„Decu pregleda očni lekar, somatoped, logoped, psihijatar, po potrebi i otorinolaringolog, rade se ekg, i laboratorijske analize, a nakon pregleda kod pedijatra deca primaju vakcinu koja im sleduje prema kalendaru obavezne vakcinacije“, rekla je Despotović.

Dodaje da se roditelji moraju pridržavati rasporeda koji vazi za skole koju ce njihova deca pohađati, kao i da će izabrani lekari preglede obavljati u danima kada rade sa zdravom decom.

Nakon osnovne škole Bratstvo od 17. do 22.februara preglede će obavljati budući prvaci osnovne škole „Rifat Burdzevic Tršo“ u ovom gradu.

Ove godine sistematskim pregledom biće obuhvaćeni mališani rođeni između 1.marta 2016. i 28. februara 2017. godine.

Roditeljima će za upis osim dokaza o lekarskom pregledu deteta biti potreban i izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, kao i dokaz o prebivalištu roditelja.

Prošle godine je u prvi razred osnovne škole u Novom Pazaru upisano 1.399 đaka.