Na ovogodišnjim šestim susretima učestvuju dva predstavnika manjinskih zajednica, dva iz većinskog srpskog naroda, kao i književni kritičar iz Beograda Petar Arbutina.

Književnica Iskra Peneva, predstavnica makedonske nacionalne manjine, rekla je za radio Sto plus da je važno da postoji kontinuitet u održavanju ove manifestacije, jer je ovo prilika da se pokaže multikulturalnost naše zemlje.

“Ljudima je uvek zanimljivo da čuju različite jezike. Svaki festival je otvaranje novog puta, sa novim mogućnostima, komunikacijom i saradnjom, što je veoma važan segment života”, rekla je Peneva.

Pesnikinja i esejista Zdenka Valent Belić, iz slovačke nacionalne zajednice, kaže da je drugi put na ovim susretima, koji su veoma značajni za manjinske pisce, jer oni često nemaju pristup velikim izdavačima i događajima.

“Na prošlim susretima nisam ista došla i otišla, zahvaljujući informacijama koje smo ovde dobili, odnosno upoznavanju sa svim važnim elementima ovdašnje kulture i književnosti. Od tada je Novi Pazar za mene postao grad za koji sam i emotivno vezana”, rekla je Belićeva.

Pisac Stefan Tićmi (Mitić), autor četiri knjige, smatra da su ljudi koje vole pisanu reč danas u Srbiji uglavnom manjina.

“Potka koja se proteže tokom ovih susreta, osim književnosti je i priča, a svaki grad i svaki čovek čuvaju neku svoju priču. Ja gledam ljude kao ljude, bez svrstavanja“, kaže Stefan, koji je prvi put u Novom Pazaru, iako su ranije u ovom gradu jedno vreme živeli njegovi baba i deda.

Pisac Danica Bogojević iz Užica rekla je našem radiju da su ovakvi festivali dobra prilika da se pokrene neka ozbiljnija tema o kojoj se ćuti.

“Ovo je i način da dođemo do nove čitalačke publike, ali i da se sretnemo sa kolegama, čujemo razmenimo mišljenja. Mi smo obično u kontaktu preko društvenih mreža, ali svima nam nedostaju susreti uživo, naročito u poslednjih godinu dana“, kaže Danica, koja piše za decu i odrasle.

Koordinator ovih susreta Enes Nikšić kaže da su kroz prethodnih pet susreta prošla 34 pisca i pesnika iz 12 nacionalnih zajednica

“Želja nam je da manjinski pisci razmene ideje, da čujemo neke nove predloge za naše buduće delovanje ka ministarstvima, ali i prekograničnoj saradnji. Pandemija korona virusa je sprečila prošlogodišnje održavanje ovih susreta, ali i štampanje biltena o prethodnih pet susreta, ali je dobro da se oni nastave, jer je ovo jedinstvena manifestacija na Balkanu”, rekao je Nikšić.

U okviru ovih susreta, koje finansijski podržavaju Ministartvo kulture i informisanja i grad Novi Pazar, sutra u 10 sati počinje Okrugli sto “Mostovi budućnosti”, a on lajn promocija stvaralaštva učesnika manifestacije u 19.30 časova.