Kako je javila Radio televizija Srbije i portal “Kosovo on line” na potest su, pored gradjanja Štrpca, stigli i Srbi sa centralnog, ali i iz ostalih delova Kosova.

Na protestu su i politički lideri Srba sa Kosova, predstavnici Srpske liste, predsednik te stranke Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić, član Predsedništva Slavko Simić , kao i predsednici srpskih opština.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su Srbe okupile “junačke rane Stefana i Miloša”.

“Okupile su nas junačke rane Stefana i Miloša iz Štrpca ali i Stefana iz Klokota. Teror diktatorskog režima Aljbina Kurtija se nastavlja. Kurti se toliko zaigrao misleći da su Srbi sklonili barikade jer se plaše. Ako Stefan nije sagao glavu, ko sme od nas da posustane i da se preda. Naša borba mirnim i demokatiskim putem je način da se borimo protiv Kurtija. Za to imamo podršku Aleksandra Vučića”, rekao je Rakić.

Okupljeni gradjani nose trasnaprente sa natpisima “Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca”, “Od gornjeg Kusca do Štrpca kuca jedno srce”, “Kurti, decu ti nećemo oprostiti!”, “Stefane, srce srpsko junačko!”, “Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!”, “Evropo, za šta su naša deca kriva?!”, “Vučiću, čuvaj Srbe i mir”.

Na prilazu Štrpcu prisutno je više patrola Kosovske policije i Kfora.

Protest u severnoj Kosovskoj Mitrovici, optužili Vučića za izdaju
Nekoliko desetina gradjana okupilo se danas u severnom delu Kosovske Mitrovice na protestu sa kog su optužili predsednika Srbije Aleksandra Vučića za “izdaju” a funkcionere Srpske liste za “nekontrolisano bogaćenje”.

Učesnici protesta na šetalištu kod spomenika knezu Lazaru upitali su predsednika Srbije “zašto ćuti” na prisustvo jedinica kosovske policije ROSU na severu Kosova i na formiranje kosovske vojske, ako je to, kako su naveli, suprotno Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

“Ako je to nelegalno, zašto ćutiš Vučiću”, upitao je Nebojša Jović iz Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, jednog od organizatora današnjeg protesta.

On je zatražio od Vučića da “zamrzne” dalje pregovore sa Prištinom dok se jedinice ROSU ne povuku sa severa Kosova.

“Tražimo da budu pušteni na slobodu svi uhapšeni Srbi i da albanski sud i policija nemaju nikakve ingerencije da sude i hapse Srbe na Kosovu i Metohiji jer to je protivno Ustavu i Rezoluciji 1244. Tražimo vraćanje UNMIK suda i UNMIK policije”, naveo je Jović.

Zatražio je i formiranje “koordinacionog tela” Srba sa Kosova i Metohije, jer, kako je rekao, Srpska lista “ne može” da ih predstavlja.

“Tražimo da se naš glas čuje, našu sudbinu neće rešavati par propalih političara i biznismena. Ovaj narod mora da ima svoje zastupnike koji će voditi računa o njegovim interesima”, kazao je poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Jović je zatražio i “neodložan povratak” srpskih institucija na Kosovo i pozvao patrijarha SPC Porfirira da dodje u “svoju kuću, Pećku patrijaršiju i podeli sudbinu sa svojim narodom”.

Učesnici protesta nosili su transparent sa natpisom “Vučiću, Kosmet te neće, izdao si nas – Nećemo ni tvoju ZSO, prodao si nas”, a skup je protekao bez incidenata.