Na sastanku, na kojem su i šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, biće reči o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojoj su Vučić i Kurti postigli saglasnost 18. marta u Ohridu.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je ranije da se od strana očekuje da usvoje Deklaraciju o nestalim licima, što će biti prva tačka dnevnog reda, i da će potom uslediti predstavljanje i rasprava o prvom Nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Strane će imati priliku da razgovaraju i o aktuelnim političkim pitanjima, a po završetku sastanka Borel će se obratiti javnosti, navela je EEAS.

Po dolasku u zgradu EEAS, gde ga je dočekao Borel, Vučić je izjavio da očekuje “težak sastanak” i da su “interesi Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji uvek i zauvek iznad svega”.

Ranije danas, tokom leta za Brisel, Vučić je u avionu snimio video poruku u kojoj je optužio Kurtija da danima vodi “brutalnu i prljavu” kampanju protiv Srbije, i da je u nju “uključio sve analitičare i političare, od Šaipa Kaberija do Azema Vlasija”.

“Prete Srbiji, podsećaju na neke stare dane, govore o svojoj borbi za slobodu, zaboravljajući da su se baš Srbi borili za slobodu, ne samo protiv terorista, već i protiv NATO agresora. I kao što on (Kurti) reče, prolivena krv se ne vraća. Prolivena krv za slobodu ne može da se vrati i ne sme da se zaboravi. Imaću to u vidu večeras”, rekao je Vučić.

Šaip Kamberi, poslanik albanske manjine u Skupštini Srbije, ranije danas je izjavio da je politički i strateški cilj Albanaca na jugu Srbije da za sebe izdejstvuju ona prava koja Beograd traži za Srbe na Kosovu.

Uoči večerašnjeg sastanka, Kurti se u Briselu sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Današnja runda dijaloga održava se posle novog rasta tenzija u odnosima Beograda i Prištine zbog organizovanja vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova 23. aprila, započinjanja procedure prijema Kosova u Savet Evrope dan kasnije, kao i namere kosovskih vlasti da otvore za saobraćaj most koji spaja severni i južni deo Mitrovice.

Dve strane se najviše spore oko formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), na čiju neophodnost su prethodnih dana ukazivali i predstavnici vodećih zapadnih zemalja.

Upravo je ZSO ključ za implementaciju Sporazuma budući da Beograd tvrdi da neće primeniti ništa od dogovorenog u Ohridu pre nego što Priština započne formiranje Zajednice.