Ovaj festival okuplja mlade iz Srbije, regiona i dijaspore koji kroz savremenu tehnologiju i stvaranje kratkog igranog ili dokumetarnog filma prezentuju sadržaje koji su im zanimljivi.

Direktor festivala Stevan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare da je na ovogodišnji konkurs od 47 pristiglih filmove, sedam bilo iz Novog Pazara.

„Festival je ove godine okupio mlade iz devet evropskih zemalja, a filmovi koji su pristigli su kratkometražni i dokumentarni.Biće veliko zadovoljstvo da ih pogledamo na velikom platnu, a žiri će imati težak zadatak da odabere najbolje jer je konkurencija izuzetna“, rekao je Kovačević.

Umetnički direktor festivala Stefan Arsenijević rekao je novinarima da je cilj ovog projekta podstaći mlade da se druže, stvaraju timove dok prave filmove, ali i pokažu svoje audio-vizuelno umeće.

“Kvalitet filmova bio je značajno bolji nego prošle godine i bilo je jako zanimljivo videti koliko su mladi na maštovit i kreativan način stvarali svoje projekcije. Tema je bila slobodna i mogli su da predstave šta god oni žele“, dodao je Arsenijević.

Članovi žirija pored Arsenijevića koji će ocenjivati radove biće i novopazarski glumac Vahid Džanković i književnica Jasminka Petrović, po čijem romanu „Leto kad sam naučila da letim“, je urađen dečiji film koji će biti prikazan u revijalnom delu.

Festival će trajati do petka kada će biti proglašeni pobednici i prikazani nagrađeni filmovi.

Manifestaciju podržavaju Grad Novi Pazar i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.