Ministra finansija Srbije Siniša Mali kaže:

„Potpisivanjem ugovora sa kineskom kompanijom Pauer Čajna zvanično počinjemo sa izgradnjom prve linije metroa u Beogradu. Videćete 22. novembra na Makiškom polju veliki broj radnika i mašina. Кrećemo sa ostvarenjem sna dugog 50 godina koji su generacije pre nas sanjale“.

Francuske kompanije će biti zadužene za elektromehaniku beogradskog metroa, a Power China će biti glavni izvođač radova koji čine 70 odsto vrednosti ukupnih ulaganja u izgradnju metroa.

Ta kompanija ima bogato iskustvo i izgradnji metroa ne samo u Kini već i u Brazilu, Singapuru, Italiji i Turskoj, a radila je železničku mrežu i u evropskim zemljama- Poljskoj i Rumuniji.

Predstavnik Pauer Čajne Jang rekao je “Mi ćemo sa našim višegodišnjim iskustvom u izgradnji metroa kako u Kini tako i drugim zemljama u potpunosti doprineti realizaciji projekta, kako bi prvi ugovor bio uspešno realizovan. U međuvremenu Pauer Čajna će nastaviti saradnju sa srpskom i francuskom stranom na optimizaciji programa rada i pokušati da ubrza napredak ostalog dela projekta kako bi metro što pre bio završen i pušten u rad”.

Ugovor o izgradnji samog depoa metroa na Makiškom polju biće potpisan februara 2022. godine, a posle toga sledi potpisivanje ugovora za izgradnju pristupnih saobraćajnica na području Makiškog polja, u martu 2022. godine. To područje obuhvata površinu od 72 hektara gde će biti početna stanicu i depo za prvu liniju metroa, čija će gradnja početi u novembru iduće godine.

U julu iduće godine biće potpisan ugovor za izgradnju stanica i tunela za prvu liniju metroa koja bi trebalo da bude završena 2028. godine. Ta linija će biti duga 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu. Radovi na izgradnji druge linije metroa, kako je planirano, biće završeni 2030. godine, a biće duga 21 kilometra i imaće 23 stanice.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)