U Kanu večeras počinje 67. Međunarodni filmski festival tokom kojeg će biti prikazana dva filma van konkurencije za Zlatnu palmu, a koji su već izazvali polemiku.

Festival počinje prikazivanje filma francuskog reditelja Olivijea Daana (Olivier Dahan) “Grejs od Monaka”, s Nikol Kidman u glavnoj ulozi.

Već mesecima traje polemika između reditelja i kneževske porodice Grimaldi, koja je najavila da neće doći na projekciju filma, jer smatra da to ostvarenje uopšte ne prikazuje na verodostojan način događaje koji su se u stvarnosti desili princezi od Monaka i da je snimljen samo u komercijalne svrhe.

Daan je potom odgovorio da je uvređen tom izjavom i da nije želeo da snimi autobiografski film o Grejs Keli, koja je nekada kao holivudska glumica bila muza reditelja Alfreda Hičkoka.

Drugi film koji je izazvao polemike je ostvarenje Ejbela Ferara “Dobrodošli u Njujork” koji je na programu 17. maja.

Film sa Žerarom Depardijeom u glavnoj ulozi predstavlja priču o seksualnoj aferi bivšeg generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana.

Dan premijernog prikazivanja filma – 17. maj je datum izbijanja seksualne afere Dominika Stros-Kana, koga je 17. maja 2011. godine jedna hotelska sobarica u Njujorku optužila da je pokušao da je siluje.

Koproducent filma Vensan Maraval izjavio je da postoji otpor prema prikazivanju filma.

“Nisam sklon teorijama zavere. Međutim, činjenice same govore za sebe. Bilo gde u svetu mogu da se snimaju filmovi o (Silviju) Berluskoniju ili (Džordž) Bušu. U Francuskoj ne možemo da pričamo o našoj skorijoj istoriji”, rekao je Maraval i izrazio žaljenje što nijedna francuska televizija nije želela da finansira njegov rad, smatrajući da je to film “američke nacionalnosti”.

Film će u Francuskoj biti samo prikazan na velikom platnu tokom festivala, dok će u javnosti kasnije biti dostupan samo na internetu.

U trci za Zlatnu palmu od 14. do 24. maja takmiči se 18 filmova.