Advokat bivšeg američkog predsednika rekao je sinoć agenciji Asošijeted pres da se velika porota, koja se sastajala mesecima, saglasila o podizanju optužnice protiv Trampa.

Konkretne optužbe trenutno su zapečaćene.

Kancelarija Alvina Brega, njujorškog tužioca koji je vodio istragu, saopštila je da je sinoć kontaktirala pravnog zastupnika bivšeg predsednika SAD, da bi dogovorili Trampovu predaju. U saopštenju su naveli da optužnica ostaje zatvorena za javnost i da će se dalji koraci znati kada bude poznat datum Trampovog pojavljivanja pred sudom.

Ovo je prvi krivični postupak protiv jednog bivšeg američkog predsednika. Tramp je nedavno objavio kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine.

Bivši američki predsednik optužnicu je označio političkim progonom i mešanjem u izborni proces.

“Potpuno sam nevin”, naveo je Tramp u saopštenju dodajući da ne odustaje od kandidature za predsedničke izbore 2024.

Očekuje se da će se Tramp, koji negira optužbe i oštro kritikuje istražitelje, predati vlastima naredne nedelje, javlja AP pozivajući se na neimenovani izvor.

Kako navodi Bi-Bi-Si (BBC) sama isplata nije krivično delo, ali je Tramp navodno evidentirao kao poslovni trošak. Krivotvorenje poslovne dokumentacije je protivzakonito u Njujorku.

Protiv Trampa se vode još dve istrage, jedna o poverljivim dokumentima pronađenim u njegovoj vili na Floridi, a druga u saveznoj državi Džordžiji u vezi sa uticajem da se promene rezultati izbora.