Kraj Spomenika streljanim djacima i profesorima u 11.00 časova počeće izvodjenje poeme “Zemlja” Enesa Halilovića, pripovedača, pesnika i dramskog pisca iz Novog Pazara.

Kroz ovu poemu, kao i kroz druga Halilovićeva književna dela provlači se jedna zajednička nit: priča o običnim ljudima u teškim vremenima.

Poema sadrži elemente antičke tragedije, a glavni junaci su Otac, Majka i Momče koji žive pod gnezdom Crne rode (jedine rode koja peva) koji stradaju i kasnije, postaju deo hora.

Ova tragedija, prema Halilovićevom vidjenju, dogodila se onima koji nemaju imena i prezimena – oni predstavljaju sve žrtve, pa su zbog toga i junaci ove poeme bezimeni.

O svakom zločinu i zlu treba da se govori i umetnost je tu da pomogne čovekovo pamćenje, pa se u poemi kaže: “Kazujte, ljudi, makar greh bio majčin il očin. Kazujte, narodi sveta, zločin je sakriti zločin”.

Režija poeme na Velikom školskom času poverena je Petru Stanojloviću.

Glumački ansambl čine: Nebojša Dugalić, Rifat Rifatović, Miloš Krstović, Isidora Rajković, Avram Cvetković i Voin Vasojević.

Scenski nastup umetnika biće ispraćen horom u sastavu učenika Prve i Druge kragujevačke gimnazije pod vođstvom dirigenta Jelene Magleševe.

Manifestaciji Veliki školski čas prethodi služenje molebana kragujevačkim novomučenicima u 10.30 časova.