“Istorija Vojvodine i Novog Sada ne mogu se pisati bez dubokog poštovanja prema jednoj od najznačajnijih vladarki Evrope Mariji Tereziji, čije su reforme i vladavina preobrazile celu Vojvodinu i postavile temelj modernom razvoju grada”, navela je u saopštenju Aleksandra Jerkov iz Akademije za razvoj demokratije.

Dodala je da će Marija Terezija ostati upamćena kao jedna od najvećih reformatorki u Evropi u oblasti državne uprave, obrazovanja, ekonomije, poljoprivrede, zdravstva i građanskih prava.

“Njena politika prema srpskom narodu, u poređenju sa ostatkom Evrope toga vremena, bila je progresivna, posebno u pogledu verske tolerancije i građanskih prava Srba unutar carstva. U vreme kada su verske i etničke tenzije često dovodile do konflikata, njen pristup je bio inkluzivan. Pod njenom upravom, srpska zajednica u Habsburškoj monarhiji doživela je značajno kulturno i duhovno uzdizanje”, navela je Jerkov.

Ocenila je da bi podizanje spomenika Mariji Tereziji u Novom Sadu predstavljalo “simbol trajne veze između prošlosti i budućnosti grada”.