„Potpuno smo svesni da je da je ovo u šta ulazimo prljavije od rakitskog blata, šuta na Revi i toksičnije od koncetrovane sumporne kiseline Rio Tinta. Doneli smo tu odluku sa jednim osnovnim motivom, a to je da otklonimo uzrok najvećeg zagadjenja u Srbiji, a to je režim Aleksandra Vučića. Zato izlazimo na izbore“, izjavio je Jovanović Ćuta za list Danas.

Uoči predstavljanja pokreta Ekološki ustanak u Beogradu, on je kazao da je program Pokreta pre svega baziran na ekološkoj platformi odbrane životne sredine, prirode i ljudi.

Prema njegovim rečima, Pokret želi da spreči da Beograd ostane bez vode na Makišu, Rio Tinto, ali i „da strana kompanija, (ministarka rudarstva i energetike) Zorana Mihajlović i Aleksandar Vučić raseljavaju ljude koji nas hrane“.

„Ono za šta se zalažemo, takodje osnovni cilj, jeste da Zakon o zaštiti prirode bude iznad svih zakona. Dakle, mogu infrastrukturni projekti, gradjevinarstvo, energetika, saobraćaj, radna mesta – da, ali pod jednim uslovom – da nema trovanja“, rekao je Jovanović Ćuta.