Pokret za preokret podseća da su u „periodu odlaganja do danas radile sve javne ustanove, ugostiteljski objekti, održavani su sportski i kulturni dogadjaji, sa masovnom posetom publike“, kao i da je „režim organizovao brojne masovne političke dogadjaje“, zbog čega se ne može reći da je popis stanovništva odložen zbog epidemije korona virusa.

U saopštenju se dodaje da je „popis važan državni posao koji pokazuje i rezultate vlasti za proteklih deset godina, ali može i da usmeri državnu aktivnost u narednom periodu“.

„Da li bi obučeni i sertifikovani popisivači predstavljali rizik? Naravno da ne bi. Problem može biti u pretpostavljenim rezultatima popisa za režim. Pogotovu što bi se oni pojavili pred naredne izbore. Rezultati bi nesumljivo pokazati ogromno smanjenje ukupnog broja stanovništva Srbije, kao i pražnjenje pojedinih regiona, posebno ruralnih sredina. Sada smo sasvim sigurni da je razlog odlaganja popisa bio strah režima da će se dokazati, u formi državnog dokumenta, da Srbija pod vlašću ovog režima ‘brže, bolje, jače’ ide u propast“, navodi Pokret za preokret.