Vensan Maraval, koproducent filma “Dobrodošli u Njujork” – o seksualnoj aferi bivšeg generalnog direktora Medjunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana, izjavio je da ima otpora premijeri tog filma.

Film će biti premijerno prikazan na internetu 17. maja u Francuskoj, a pariski “Mond” je prošle nedelje pisao da će biti prikazan i na 67. Medjunarodnom filmskom festivalu u Kanu, koji počinje u sredu.

“Nisam sklon teorijama zavere. Medjutim, činjenice same govore za sebe. Bilo gde u svetu mogu da se snimaju filmovi o (Silviju) Berluskoniju ili Džordžu Bušu. U Francuskoj ne možemo da pričamo o našoj skorijoj istoriji”, rekao je Maraval i izrazio žaljenje što nijedna francuska televizija nije želela da finansira njegov rad, smatrajući da je to film “američke nacionalnosti”.

Na pitanje da li će film biti prikazan na Kanskom festivalu, Maraval je rekao u nedelju uveče da organizatori festivala imaju pravo da im se neki film svidja ili ne svidja.

“Moguće je da nas organizatori pozovu, a moguće je i da mi prihvatimo poziv ili ga ne prihvatimo”, rekao je Maraval.

Film “Dobrodošli u Njujork” režirao je Ejbel Ferara, a glavnu uogu igra Žerar Depardije.

Dan premijernog prikazivanja filma – 17. maj je datum izbijanja seksualne afere Dominika Stros-Kana, koga je 17. maja 2011. godine jedna hotelska sobarica u Njujorku optužila da je pokušao da je siluje.

Stros-Kan je oslobodjen optužbe u SAD, ali je zbog te afere bio primoran da podnese ostavku na mesto šefa MMF-a.