Policija nije još dala procenu o broju ljudi na protestima u celoj zemlji, dok CGT kaže da je učestvovalo 2,8 miliona demonstranta širom Francuske, buneći se protiv pomeranja starosne granice za penzionisanje sa 62 na 64 godine.

U glavnom gradu povorku su predvodili sindikalni lideri okupljeni iza transparenta sa natpisom “Kažemo NE reformi penzija i dužem radnom veku”, kao i na prvom velikom skupu 19. januara, kada je na demonstracijama širom zemlje učestvovalo više od milion ljudi.

Skupovi su danas održani i u drugim velikim gradovima: u Marseju sa oko 40.000 učesnika, po navodima policije, u Renu 23.000 i u Nantu oko 28.000.

Na demonstrancijama je bio veliki broj žena jer smatraju da će one biti “velike gubitnice” reforme penzija za koju smatraju nepravednom.

Iako su sindikalni lideri izrazili zadovoljstvo današnjim odzivom građana na skupovima, čini se da je broj učesnika u štrajkovima koji su uporedo danas održani, opao u nekoliko javnih i privatnih sektora, posebno u državnoj službi, sa stopom štrajkača od 19,4 odsto u podne u odnosu na 28 odsto 19. januara.

Francuske vlasti saopštile su da je 25,92 odsto prosvetnih radnika danas bilo u štrajku, dok su sindikati dali procenu od 50 odsto.

Javni prevoz je danas bio poremećen, posebno železnički i metro, a mobilizacija štrajkača je bila jaka u rafinerijama i skladištima goriva, naveli su sindikati.

Penzionom reformom, ključnim projektom drugog petogodišnjeg mandata predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), predviđeno je da starosna granica za odlazak u penziju bude pomerena sa 62 na 64godine, a predviđeno je produžavanje perioda plaćanja doprinosa.

I pored nezadovoljstva građana, vlasti ne odustaju od te reforme, a premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) je nedavno rekla da neće biti pregovora o starosnoj granici za odlazak u penziju.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin) koji je zbog protesta rasporedio 11.000 policajaca i žandarma širom Francuske, optužio je levičarske stranke da žele da stvore zbrku u debati o reformi kako bi “sistematski sprečile vladu da napreduje”.

Lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon) koji je pohvalio “borbu naroda protiv kaste i njene vlade”, ocenio je dnas da će “Makron sigurno izgubiti”.

U parlamentu je na predlog zakona o reformi penzija podneto čak 7.000 amandmana, od čega je samo levica podnela 6.000.