Uz transparente „Njeno srce je još uvek kucalo“, „Mogla je da živi“ ili „Prava žena su ljudska prava“ demonstranti su nosili na transparentima fotografije 30-godišnje Izabele iz poljskog grada Pščinja za koju navode da je prva žrtva prošlogodišnje presude Ustavnog suda Poljske da je veštački prekid trudnoće kada je plod deformisan ili teško oštećen u suprotnosti sa Ustavom i od januara ove godine zabranjen.

Poljska opozicija i demonstranti optužuju vladajuću poljsku stranku Pravo i Pravda i njoj podložan Ustavni sud da su ostavljajući samo dva legalna razloga za abortus – kada je trudnoća plod silovanja ili incesta i kada je ugrožen život trudnice, naterali lekare da čekaju do poslednjeg trenutka da li će u komplikacijama umreti plod, a ne spasavaju odmah trudnicu, jer se plaše zatvora.

„U Poljskoj zbog presude Ustavnog suda pod patronatom lidera Prava i Pravde Jaroslava Kačinjskog tužilac, a ne lekar vodi trudnoću. Lekar koji bi hteo da spašava život žene mora da razmišlja da li će ga ministar pravde i generalni tužilac Zbignjev Žobro poslati u zatvor zbog toga što je spasavao trudnicu. U slučaju Izabele stvar je jasna“, kazao je pred proteste lider opozicione Gradjanske platforme, bivši dugogodišnji poljski premijer Donald Tusk.

U Varšavi su demonstranti počeli protest ispred Ustavnog suda, zatim kroz centar grada, uzvikujući „vi ste krivi“ kada su prolazili pored jedne od crkava i Predsedničke palate, a uputili su se i ka Ministarstvu zdravlja.

Poljske vlasti, a i premijer Mateuš Moravjecki nastojali su ovih dana da ubede javnost da smrt mlade trudnice nema veze sa zakonskom obavezom Poljakinja da radjaju i teško deformisane i obolele bebe koje će čak i umreti odmah nakon porodjaja zato što podsećaju da je legalan ostao veštački prekid trudnoće kada je ugroženo zdravlje i život trudnice.

Porodica preminule Izabele iz Pščinje objavila je, medjutim, u medijima SMS poruke koje su stizale od nje iz bolnice iz kojih je jasno da lekari i kad joj je već bilo loše nisu hteli da učine ništa dok ne prestane da kuca srce ploda, kod kojeg su inače u prenatalnim pregledima otkriveni letalni deformiteti.

Ministar zdravlja Adam Njedjelski, za razliku od većine poljskih zvaničnika iz vladajuće stranke, dopustio je mogućnost da se poljski lekari sada plaše da će biti optuženi za nelegalni abortus i da oklevaju da spasavaju trudnice.

Poljskoj državnoj televiziji TVP.info rekao je danas da će ministarstvo zato objaviti smernicu akušerima i ginekolozima sa preciznim uputstvima i interpretacijama da je u skladu sa inače jednim od najrestriktivnijih zakona o abortusu na svetu da se spasava zdravlje i život trudnice i ne okleva sa abortusom.

„Lekari moraju da imaju jasan signal da ne treba da se plaše u takvim situacijama da donose odluke o veštačkom prekidu trudnoće“, kazao je ministar Njedjelski.

Bolnica u Pščinji suspendovala je dvoje lekara koji su doneli odluku da iščekuju, kasneći da spasu Izabelu od spetičkog šoka, Narodni fond zdravlja poveo je istragu, a takodje i tužilaštvo.

U Sejmu poljskog parlamenta pušten je medjutim ovog meseca u prvom čitanju u dalju proceduru predlog izmena Krivičnog zakona fondacije Pro-Pravo na život po kojima bi svaki veštački prekid trudnoće bio izjednačen sa ubistvom.

Uz potpise 130.000 gradjana ovaj predlog izmena uveo bi u Krivični zakon definiciju „začetog deteta“ i za bilo kakav veštački prekid trudnoće pretila bi kazna do 25 godina zatvora ili čak doživotna robija za lekara ili ko je obavio abortus dok bi u slučaju majke sud mogao da joj ne izrekne kaznu.

Rezoluciju sa osudom poljskog restriktivnog zakona o abortusu sprema se da izglasa 11. novembra Evropski parlament.