Predsednik Udruženja mlekara Predrag Veljković rekao je agenciji Beta da je blokiran i put u selu Samajle, između Čačka i Kraljeva, kao i da u blokadi učestvuju meštani tog i okolnih sela s oko 30 traktora.

On je dodao da će blokade trajati od 10 do 12 sati i da će posle toga saobraćaj biti pušten na jedan sat, a da će se nastaviti od 13 do 15 sati.

“Čekamo rezultate pregovora sa Vladom Srbije koji su počeli jutros i na kome prisustvuju predstavnici sedam udruženja mlekara i poljoprovrednih proizvođača. Blokade nećemo prekidati do ispunjena naših zahteva”, rekao je Veljković.

Nezadovoljni poljoprivrednici i proizvođači mleka traže subvencije od 300 evra po hektaru i 100 litra plavog dizela, ukidanje naknade za odvodnjavanje, minimalnu premiju za mleko od 20 dinara po litru, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju, regres za mlečne krave u iznosu 40.000 dinara po kravi.

Poljoprivrednici danas razgovaraju u Vladi Srbije o ispunjenju njihovih zahteva
Poljoprivrednici koji četiri dana protestuju blokirajući puteve i mostove traktorima u više gradova, danas će u Vladi Srbije ponovo razgovarati o ispunjenju njihovih zahteva koje je ranije odbacila premijerka Ana Brnabić.
Oni su juče dobili usmenu ponudu lokalnih političara da dođu na razgovore u vladu, ali su direktno od vlade tražili pismenu potvrdu i kasno popodne dobili potrvrdu da je razgovor u vladi u 9.00.
Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika, koja je zajedno sa još sedam udruženja pokrenula proteste, Đoka Ćurčić rekao je agenciji Beta da su neki od zahteva ispunjeni kada je predsednik države Aleksandar Vučić razgovarao sa dva udruženja proizvođača mleka koja nisu učestvovala u ovom protestu, ali da će bezuslovno tražiti ispunjenje dva glavna zahteva.
“Popuštanja neće biti, pre svega kod zahteva za subvencije po hektaru od 35.000 dinara i ukidanje ograničenja da se dodeljuje samo za najviše 20 hektara po domaćinstvu”, rekao je Ćurčić.
Dodao je da je bezuslovan i zahtev za ukidanje akcize i poreza na dodatu vrednost za 100 litara goriva po hektaru za ratare i 300 litara za povtare.
Poljoprivrednici traže i da najniža otkupna cenu mleka bude 78 dinara po litru, plus porez na dodatu vrednost (PDV), što je, kako je navedeno, sadašnja proizvođačka cena, zatim premiju za mleko minimalno 20 dinara po litru, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda prelevmanima prema EU i zemljama CEFTA sporazuma, što bi destimulisalo uvoz tih proizvoda.
Na listi je i zahtev za regres na mlečne krave od 40.000 dinara po grlu i ukidanje naknade za odvodnjavanje.
Vlada Srbije je na predlog predsednika države Aleksandra Vučića, pre dva dana ispunila zahtev dva udruženja proizvođača mleka, udruženja Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije i podigla premju za mleko sa 15 na 19 dinara po litru, regers po kravi sa 30.000 na 40.000 dinara i uvela prelevman na polutvrde sireve od 300 dinara.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *