Poljoprivrednik iz sela Jaša Tomić Vukašin Baćina rekao je za Betu, pred početak sastanka, da je u delegaciji pet poljoprivrednika koji su izabrani da zastupaju interese agrara u Vojvodini i koji su ranije uputili zahtev Tanasković za razgovor o problemu naraslih dugova države prema tom sektoru.

“Država duguje poljoprivrednicima oko 60 milijardi dinara za neisplaćenu premiju za mleko, podsticaje za tovnu junad i muzne krave, mehanizaciju i premiju za suncokret”, rekao je Baćina.

Premija za mleko je isplaćena, kako je rekao, tek juče za drugi kvartal, a duguje se ceo treći kvartal, i počeo je i četvrti.

Dugovi za podsticaje za tovnu junad i mlečne krave nisu, prema njegovim rečima, isplaćeni godinu dana, a za mehanizaciju dve godine.

Baćina je rekao da poljoprivrednici imaju veliki problem sa lokalnim samoupravama koje su nadležene za izdavanje državnog zemljišta u zakup, jer bolje zemljište izdaju “njihovim ortacima”, a ostalima ono koje je zakorovljeno i teško za obradu.

“Zloupotrebe idu do toga da lokalne samouprave više i ne znaju šta je državno zemljište, pa su počeli da izdaju i ono koje ima privatnog vlasnika, što se otkrije kada geometar dodje da odmeri izdatu parcelu ‘državnog’ zemljišta, rekao je Baćina.

On je rekao da će od ministarstva tražiti i da se uvezu steone junice, inače će Srbija ostati bez mleka jer je uništen stočni fond.

Bivša vlast je, kako je rekao, prodala mlekare koje su se godinama ponašale monopolski i plaćale nisku otkupnu cenu mleka.

“Do nedavno plaćali su mi litar mleka 25 dinara, a kada je, pre nekoliko meseci, počela nestašica povećali su na 50 dinara, dok ga u trgovini prodaju za skoro 200 dinara”, rekao je Baćina koji na farmi uzgaja oko 100 grla goveda, od čega je 30 krava za mužu.

On je rekao da se nekada u Jaši Tomiću govedarstvom bavilo 56 porodica, sada samo četiri jer su “bankrotirali” i “sada motaju kablove po fabrikama da bi vratili dugove”.

Poljoprivrednici će, kako je rekao, od Tanasković tražiti i da premija za mleko koja je povećana sa 10 na 15 dinara samo za jedan kvartal važi trajno.

Baćina je istakao da neće više registrovati uduženje poljoprivrednika, a na čelu Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije je bio nekoliko meseci, jer “država ubacuje svoje ljude”, pa se udruženje razjedini i od zahteva ništa ne bude.