Predsednik Udružeja poljoprivrednika tog kraja Nedeljko Savić rekao je za Betu da su poljoprivrednici nezadovoljni i visinom subvencijama po hektaru koje nisu povećane ni za dinar u odnosu na prošlu godinu, a sav repromaterijal je poskupeo više desetina odsto.

“Ministarka poljoprivrede (Jelena Tanasković) ‘prodaje’ falš priču da će nam uvodjenje e-agrara doneti, ne znam kakvu dobrobit, a subvencije po hektaru su i ove kao i prošle godine 6.000 dinara po hektaru i regres za gorivo 3.000 dinara za najviše 20 hektara, a svi troškovi su drastično porasli”, rekao je Savić.

Dodao je da Ministarstvo samo poziva na pregovore kako bi zaustavilo da se nezadovoljstvo prelije na ulice, a od tih razgovora koji traju mesecima, nema nikakvih rezultata.

Savić je rekao da je prošle godine zabranjen izvoz pšenice, kada je mogla da se izveze i po 40 dinara po kilogramu, a da su sada cene pale na ispod 30 dinara i da nema tražnje.

“Prošle godine kada je skinuta zabrana izvoza pšenice izvezeno je svega 400.000 tona, a do žetve je ostalo da se proda još oko 1,2 miliona tona, a trgovina je potpuno stala i pred žetvu će cena pšence verovatno biti oko 24-25 dinara. Kako poljoprivreda može da opstane u takvim uslovima”, upitao je Savić.

Dodao je da je odlukom o zabrani izvoza pšenice ugrožen ekonomski opstanak poljoprivrednika.

Savić je rekao da Ministarstvo poljoprivrede i država nemaju strategiju za razvoj poljoprivrede, da su subvencije male u odnosu na one koje se dele stranim investitorima i da im u takvim uslovima uvodjenje digitalizacije neće pomoći da ne propadnu.

On je rekao da, ukoliko država ne ponudi rešenja za probleme u poljoprivredi, da će poljoprivredni proizvodjači preduzeti radikalne mere.