Duda je rekao da je pad najverovatnije bio nesrećan slučaj i da “nije bio napad na Poljsku”.

“Ukrajinska odbrana je lansirala svoje rakete u raznim pravcima i vrlo je verovatno da je nažalost jedna od tih raketa pala na poljsku teritoriju. Nema apsolutno ništa što ukazuje da se radi o namernom napadu na Poljsku”, rekao je Duda. 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg složio se sa tom procenom na današnjem sastanku vojne alijanse u Briselu.

“Istraga oko ovog incidenta je u toku i treba da sačekamo njen rezultat. Ali nemamo indikacije da je to rezultat namernog napada”, rekao je Stoltenberg novinarima.

Ove preliminarne procene date su pošto su američki predsednik Džo Bajden i druge zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu podržale sprovodjenje istrage, i usred ponovljenih izjava Rusije da ona nije ispalila raketu koja je pala u Poljskoj.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je jutros da je “malo verovatno” da je Rusija ispalila raketu ali je dodao da će osigurati da se sazna tačno šta se dogodilo. 

Raketa je pala juče blizu poljske granice sa Ukrajinom, dok je Ukrajina bila pod opsežnim napadom Rusije kada su krstareće rakete i dronovi eksplodirali širom njene teritorije, što je zamaglilo sliku o tome šta se tačno dogodilo u Poljskoj i zašto.