„Naše procene pokazuju da u Belorusiji ima čak 12.000 do 15.000 migranata. U ponedeljak je u oblast oko Kužnjice dovedeno oko 4.000. Njihov pritisak i aktivnosti trajaće danima ako ne i duže“, kazao je danas portparol koordinatora poljskih specijalnih službi Stanjislav Žarin.

Poljske vlasti od jutros su do daljeg obustavile sav saobraćaj i promet roba na graničnom prelazu Kužnjica sa Belorusijom pošto su nakon jučerašnjih pokušaja da uz pomoć grana, klješta i klada savladaju ogradu od žilet žice koju je na granici postavila Poljska, migranti mahom iz Iraka i Srednjeg istoka ostali da noće kraj granice pod šatorima.

„Nepropusnost poljske granice je naš nacionalni interes. Ali sada je ulog i stabilnost i bezbednost cele Evropske unije. Taj hibridni napad Lukašenka je uperen protiv svih nas. Nećemo dozvoliti da nas zastraše i zajedno sa našim partnerima u NATO i EU branićemo mir u Evropi“, poručio je na Tviteru poljski premijer Mateuš Moravjecki pošto je jutros zajedno sa ministrom odbrane Marijušom Blaščakom obišao graničare, vojnike i policajce kod Kužnjice.

Poljska je dobila podršku saveznika u EU i NATO za odbranu istočne granice i dizanje zida visokog pet metara, pošto od leta raste pritisak da se otvori nova migrantska ruta kada u Minsk iz bliskoistočnih prestonica stiže već oko 40 letova nedeljno, dok ih je u proleće pre početka krize bilo svega 17.

Poljski zvaničnici predstaviće danas u Briselu EU detalje najnovijih zbivanja na granici sa Belorusijom a ambasador Poljske u Ujedinjenima nacijama zatražio je konsultacije sa ambasadorima zemalja članica EU kako bi se stanje na belorusko-poljskoj granici stavilo pred Savet bezbednosti UN.

Belorusija i njen predsednik Aleksandar Lukašenko odbijaju optužbe da su beloruske vlasti organizovale ovu novu migrantsku rutu, kada daju šakom i kapom turističke vize migrantima i izbeglicama iz Azije i Afrike da dodju sve brojnijim direktnim letovima u Minsk a zatim ih prate na granicu sa Poljskom i baltičkim zemljama, ne dozvoljavajući da se vrate natrag u dubinu beloruske teritorije, kada ih isteraju Poljaci ili kada ne mogu da prodju dalje.

„Ravnodušnost i neljudski pristup poljskih vlasti naterao je izbeglice na takav očajnički korak“, saopštila je u ponedeljak beloruska Granična straža zašto izbeglice formiraju sve veće grupe a u velikoj koloni od oko 1.000 ljudi stiglo je na granicu blizu poljskog mesta Kužnjica da pokušaju proboj granice.

Tu su pokušavali da oštete ogradu od bodljikave žice i predju u Poljsku, ali poljski graničari i policija dočekali su ih kordonima i suzavcem a na granicu sa Belorusijom gde vlada vanredno stanje premeštaju i policijske vodene topove.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler kazao je sinoć da su poljske vlasti spremne na sve scenarije, pa i da pucaju, iako bi to bila poslednja varijanta koju vlada premijera Moravjeckog nastoji da izbegne.

Danas zbog eskalacije migrantske krize na granici sa Belorusijom vanredno zaseda Sejm poljskog parlamenta.

Šta se tačno dešava na poljsko-beloruskoj granici ne može se proveriti pošto u pojas od tri kilometra duž granice ne smeju poljski novinari, pa ni provladini i državni mediji, ni aktivisti humanitarnih organizacija i javnost tako ima samo zvanična poljska i beloruska saopštenja i snimke koje postavljaju na društvene mreže i eventualno šture informacije nezavisnih beloruskih medija.

Poljska Granična straža saopštila je danas da je u ponedeljak zabeležila 309 pokušaja nelegalnog prelaska granice iz Belorusije a privedeno je 17 izbeglica, mahom državljani Iraka, dok je 85 dobilo naredjenje da napusti teritoriju Poljske.

Svi ostali pokušaji da silom prodju u Poljsku bili su juče neuspešni a uhapšeno je šest pomagača koji su čekali sa poljske strane granice, medju njima i Švedjanin i Nemac.

  //