Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da je njegova zemlja spremna da dozvoli ulazak nekima od tridesetak izbeglica iz Avganistana koji su danima bez jela i vode blokirani na ničijoj zemlji izmedju Poljske i Belorusije.

Moravjecki je, medjutim, dodao da Poljska ne pristaje da joj režim beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka na taj način “drži uperen pištolj u čelo”.

“Neke osobe bi mogle da budu puštene u Poljsku, ali bitna je verodostojna identifikacija. Dužni smo da branimo svoju granicu. Zamislite da ona nije nepropusna. Pištolj koji nam gospodin Lukašenko drži prislonjen na čelo mogao bi tada da opali, odnosno preko granice bi moglo da udje mnogo migranata, izbeglica, ljudi sa kojima saosećam, ali koji su orudje u njegovim rukama”, rekao je Moravjecki.

Izbeglice koje logoruju na ničijoj zemlji kod prelaza Usnaž Goni, poljska Granična straža ne pušta u tu zemlju, a Belorusija im ne dozvoljava da se vrate i eventualno zatraže azil.

Moravjecki je kazao i da Poljska nikada neće pristati da joj Belorusija prebacuje izbeglice iz Avganistana i sa Bliskog istoka, iako one azil mogu da zatraže u Belorusiji, jer se vodi kao bezbedna zemlja.

“Na granici sa Belorusijom patroliraju poljska Granična straža i vojska da spreče instrumentalizaciju izbeglica u rukama gospodina Luakšenka. I Evropska unija je svesna tog pitanja. Znaju da moramo da izradimo novu metodologiju na nivou cele Evropske unije jer pogrešne metode koje su ranije primenjivanje ne vode nikuda”, rekao je Moravjecki.

Na granici Poljske i Belorusije zarobljene su 32 izbeglice iz Avganistana, medju kojima su žene, 15-godišnja devojčica i bolesnici. Oni su na ničijoj zemlji već 11 dana, a na putu su 25 dana, saopštili su predstavnici poljske fondacije Spas.

Fondacija je uspela da dostavi grupi jelo, sredstva za ličnu higijenu i šatore, a od njih je preuzela punomoćja za advokate da u njihovo ime mogu da zatraže azil u Poljskoj. Prema navodima fondacije, poljska Granična straža sprečava izbeglice da podnesu zahtev za azil.

Šef spoljnopolitičkog biroa u kabinetu poljskog predsednika Andžeja Dude danas u Litvaniji razgovara o problemu pojačanog priliva izbeglica za koji Viljnus optužuje Belorusiju.

“Ovo nije pitanje da li možemo da ih pustimo ili ne. To je pitanje da druga zemlja, režim, koristi ljude kao žive štitove. To ne smemo da dozvolimo. I o tome razgovaram danas u Litvaniji”, kazao je Jakub Kumoh.

Kada je Litvanija uvela vanredno stanje na granici sa Belorusijom, izbeglice su počele da dolaze na granice Belorusije sa Letonijom i Poljskom.