“Mi upozoravamo na to. Sa svakim želimo da živimo u miru, jasna stvar. Ali, umesto da razvijamo stratešku autonomiju od SAD predlažem da gradimo strateško partnerstvo sa SAD. Kada za manje od dve godine Poljska bude predsedavajući EU transatlantsko partnerstvo, savez EU sa SAD, postavićemo kao najvažniju tačku tog predsedavanja”, kazao je danas Moravjecki pred odlazak u posetu Vašingtonu.

Poljski premijer naglasio je da je strateško savezništvo sa SAD za Poljsku “apsolutni temelj njene bezbednosti”.

“Tokom posete SAD imam nameru da potvrdim i dogovorim ugovore o oružju koji su osnov naše bezbednosti u budućnosti. Cilj posete je i jačanje poljsko-američkih privrednih veza. Amerikanci su ovde investirali 25 milijardi dolara, stotine hiljada radnih mesta i želim da stvaramo dalje desetine hiljada radnih mesta preko razvijanja naše saradnje u oblasti nuklearne energetike”, kazao je Moravjecki.

Na dnevnom redu razgovora sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris jedna od glavnih tačaka je pomoć Ukrajini.

“Zamislimo nesretni scenario da Ukrajina bude poražena. Bože sačuvaj ali ako bi se nešto takvo desilo sigurno bi bio jako pogođen privredni razvoj Poljske, imali bi sledeći talas migracije, mnogo manje zapadnih investitora. Zato je u našem interesu da jačamo savez sa SAD i Zapadnom Evropom da pomažemo Ukrajini.

To je jedan od ciljeva moje posete SAD, da tražim pomoć za Ukrajinu zato da Poljska bude bezbedna”, rekao je Moravjecki.

O potrebi “strateške autonomije” od SAD govorio je predsednik Francuske Emanuel Makron nakon posete Kini ovih dana kada je rekao povodom tenzija oko Tajvana da Evropi preti veliki rizik da će biti uvučena u krize koje nisu njene što bi joj onemogućilo da razvija svoju stratešku autonomiju.

Poljski premijer posetu SAD završava u četvrtak.