Novi kontroverzni poljski zakon kojim je abortus gotovo u potpunosti zabranjen stvorio je konfuziju i doveo do toga da lekari, u strahu od kazne, oklevaju sa okončanjem trudnoće u slučaju teškog deformiteta ploda.

Ministarstvo zdravlja Poljske danas je navelo da je u skladu sa zakonom okončati trudnoću kada je zdravlje majke ugroženo, a naročito ako je njen život u opasnosti, navodi Asošiejted pres.

Dokument sadrži smernice i za slučaj preranog gubitka amnionske tečnosti (plodove vode).

„Treba jasno naglasiti da lekari ne smeju da se plaše da donose odluke na osnovu iskustva i dostupnog medicinskog znanja“, navelo je Ministarstvo.

Do pre godinu dana, žene su u Poljskoj mogle da abortiraju u tri slučaja: ako je trudnoća rezultat krivičnog dela poput silovanja, ako je ugroženo zdravlje ili život žene i u slučaju neizlečivih deformiteta fetusa.

Ta poslednja mogućnost ukinuta je prošlogodišnjim zakonom, kada je Ustavni sud Poljske zaključio da ta odredba nije u skladu sa zakonom.

Ministarstvo je izdalo instrukcije nakon jučerašnjih protesta desetina hiljada Poljaka u Varšavi i hiljada u 80 gradova širom zemlje.

Demonstranti su izašli na ulice zbog smrti 30-godišnje trudnice iz grada Pščinja, za koju su naveli da je „prva žrtva“ prošlogodišnje presude Ustavnog suda.

Protesti su organizovani nakon što se saznalo da je žena u septembru umrla u bolnici od septičkog šoka jer su lekari odugovlačili sa abortusom, čekajući da srce fetusa prestane da kuca.

Doktori su odlagali abortus u 22. nedelji trudnoće, uprkos činjenici da plod nije imao dovoljno amnionske tečnosti da preživi.

Oni su suspendovani sa posla, a tužioci su otvorili istragu slučaja.

Aktivisti za prava žena navode da zakon o abortusu ima snažan efekat na lekare u Poljskoj, dominantno katoličkoj zemlji.

Opozicija i demonstranti optužuju vladajuću stranku Pravo i pravda i njoj lojalan Ustavni sud da su ostavljanjem samo dva legalna razloga za abortus primorali lekare da u problematičnim situacijama čekaju smrt ploda do poslednjeg trenutka, umesto da odmah spasavaju život trudnice.